15 C
Vinkovci
Petak, 2. lipnja 2023.

Ratni spektakl “Šesti autobus” na ovogodišnjem 6. Filmskom festivalu glumca u Vinkovcima!

Više od autora

- vl promo-

Nakon što smo vam tijekom protekla četiri tjedna najavili četiri hrvatska filma, komediju “Nosila je rubac črleni”, drame “Zbornica” Sonje Tarokić i “Baci se na pod” Nine Violić, te Gonzovog redateljskog prvijenca “Punim plućima”, vrijeme je da vam najavimo i peti film kojega ćemo gledati u sklopu 6. Filmskog festivala glumca. Posrijedi je ratna drama koja je otvorila ovogodišnji Pulski filmski festival, film “Šesti autobusEduarda Galića, film koji je doslovce okupirao medije, a koji će u redovnu kino distribuciju krenuti tek u studenom ove godine.

Ovogodišnji 6. Filmski festival glumca dolazi u organizaciji umjetničke udruge Asser Savus iz Vinkovaca, i održava se od srijede do srijede, od 12. do 19. listopada. Festival se odvija pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca.

ŠESTI AUTOBUS, 2022 | plakat filma

“U ljeto 1991. Hrvatska je proglasila neovisnost od SFRJ. JNA i srpske paravojne jedinice napale su Vukovar. Počela je bitka za Vukovar”, ispisuje uvodni natpis i završava riječima “Ovo je jedna od mogućih priča o onome što se dogodilo”. Pod “jednom od mogućih priča” cilja se na priču, tj. misteriju titularnog šestog autobusa.

Službeno je pet autobusa s hrvatskim zarobljenicima bilo otpravljeno na Ovčaru, gdje su nesretnici bili mučeni i ubijeni, a govorilo se i o šestom s braniteljima i ranjenicima iz vukovarske bolnice čija sudbina ostaje još uvijek neutvrđena. “Svi nešto pričaju, a nitko ništa ne zna”, čujemo u filmu u kojem se govori da je autobus bio “preusmjeren” nakon što ga je “presrela grupa naoružanih lica”.

O ratu i šestom autobusu se raspituje mlada djevojka Olivia (Zala Đurić) koja želi saznati ono što želi zaboraviti Vukovarac Josip Filipović (Marko Petrić, veoma uvjerljiv u scenama iz 1991.). Olivia zna hrvatski, ali predstavlja se kao američka novinarka i piše članak o Vukovaru, a upoznajemo je u Beogradu 2008., kad se odvijalo suđenje za ratne zločine, za klupom sjedi zaštićeni svjedok, zloglasni pokajnik Spasoje Petković Štuka (dojmljivi Pavle Matuško), suočavajući se s nekadašnjim kolegama (jednog od njih glumi Dušan Kovačević).

“Meni je puška zaglavila i ja sam se povukao, vi ste mi dali “škorpion” i rekli ste: “Rokaj!”. Bili ste i u špaliru, tukli ste palicama, bili ste u streljačkom vodu, pucali ste i ubijali…”, svjedoči Štuka izgovarajući riječi iz beogradskih transkripata sa suđenja za zločine na Ovčari, koji su otkupljeni za potrebe filma.

Scena iz filma ŠESTI AUTOBUS, 2022 | foto: Filip Starešinić

Štukine riječi ispresijecane su ratnim užasima 1991., od batinanja palicama putnika iz busa do pucanja i ubijanja, a ulogu našeg i Olivijina vodiča kroz retrospekcijski pakao preuzima Josip, na čijem se licu prelama sva tragedija Vukovara i rata općenito. Ispočetka se čini da bi “Šesti autobus” mogao krenuti tragom jednostranih i manipulativnih hrvatskih ratnih filmova devedesetih godina…


Srećom, redatelj i njegovi koscenaristi Dominik Galić (ujedno producent) i Jure Pavlović (“Mater”) odbijaju njegovati takav pristup, iako se ne libe eksplicitnih psihofizičkih prikaza strahota, za razliku od Jasmile Žbanić koja je bila implicitna i orijentirana isključivo na dramsko-trilersku ratnu psihologiju.

Priča ispresijecana na dva, čak i tri, dramaturška kolosijeka nije uvijek ujednačena, ali prema kraju filma dobiva na težini kad se otkrije tko je Olivia. Segmenti iz 1991. znatno su dojmljiviji, s naglaskom na akcijske scene. Tenkovi dižu u zrak kombije, zolje pogađaju tenkove… na momente prilično spektakularno za domaće pojmove.

ŠESTI AUTOBUS, 2022 | foto: Filip Starešinić

U nekoliko navrata Galić brutalno uprizori i blisku borbu na život i smrt, pokazujući da je ispratio tokove u suvremenoj žanrovskoj kinematografiji, od nedostižne “Racije” pa unatrag do još nedostižnijeg klasika “Spašavanje vojnika Ryana” koji “Šesti autobus” doziva maslinastosivim tonovima slike i naturalističkim akcijskim pristupom (šljem-scena). Galić je uspio snimiti i jedan od najsnažnijih prizora novije hrvatske kinematografije. Plavokosa djevojka prolazi pored zapaljenog vojnog džipa i fiće. Cijeli rat devedesetih praktički je oslikan u tom jednom kadru.

Režiju filma potpisuje Eduard Galić koji supotpisuje i scenarij sa Dominikom Galićem i Juretom Pavlovićem. Iza kamere se našao Filip Starešinić, za montažu je bila odgovorna Ivana Fumić a za zvuk Dario Domitrović. Glazbu je napisao Ante Gelo a za kostmografiju se pobrinula Goranka Krpan Branica. U glavnim ulogama ćemo vidjeti Zalu Đurić u ulozi novinarke Olivie, zatim Arnauda Humberta, Filipa Mayera, Tonija Gojanovića, Muhameda Hadžovića, Josipu Anković, Žarka Potočnjaka, Pavla Matuška a u ulozi barmena i našeg Vinkovčanina Vladimira Andrića.

Zala Đurić kao Olivia u filmu ŠESTI AUTOBUS, 2022 | foto: Filip Starešinić

Producenti filma su Dominik Galić i Robert Piršl a koproducent je Bojan Kanjera. Film je nastao u okrilju producentske kuće Misart uz potporu HAVC-a i HRT-a. Zastupnik filma je Media Move.

6. filmski festival glumca i ove godine (od 12. do 19. listopada) dolazi u organizaciji umjetničke udruge Asser Savusiz Vinkovaca, te pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca. Svoju pomoć će i ove godine festivalu pružiti HAVCHDFD, Vukovarsko-srijemska županijaGradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci, u čijim će se prostorima odvijati cijeli festivalski program.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno