Nakon odluke Ustavnog suda RH o primjeni prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru, vezane za ostvarivanje službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara, o ovome su se na konferenciji za medije očitovali vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, predsjednik Gradskoga vijeća Vukovara Tomislav Šota, član Savjeta za branitelje gradonačelnika grada Vukovara i dragovoljac i invalid Domovinskoga rata Zlatko Zaoborni te zamjenik vukovarsko-srijemskoga župana Damir Barna. Odluka Ustavnoga suda, istaknuto je, neće biti ispoštivana sve dok ne budu ispoštivana i prava stradalnika Domovinskog rata kao i dok odgovorni za razaranje i ubojstva u Vukovaru 1991. godine ne budu odgovarali pred zakonom.

“Ako je itko obespravljen i čeka toliko na svoja prava, onda je to ogromna tiha većina koja i danas živi u Vukovaru i u tišini čeka pravdu noseći svoj ogromni križ”, rekao je Penava istaknuvši kako se nepravda ispravlja jedino pravilnim odnosom i kaznama prema odgovornima. “Prvo se rješavaju temelja pitanja, prvo je na redu 1991. godina, a tek onda neka prava koja ne spadaju u temeljna prava koja se potražuju od 2016., 2017. i 2018 godine”, istaknuo je Penava.

“Pripadnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru koriste prava na najvišim svjetskim standardima te je govoriti o zaboravljenosti i nerealnom položaju totalna neistina”, istaknuo je Damir Barna napominjući kako odluka Ustavnog suda ne znači i uvođenje dvojezičnih ploča u Vukovar.

“Smatram kako prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru ničim nisu ugrožena niti zakinuta“, istakao je Tomislav Šota.