3 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Realisti Teatra Exit najbolja predstava 29. Festivala glumca

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Svečanom dodjelom nagrada i priznanja laureatima u prostoru Etnološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci spušten je zastor 29. Festivala glumca.
Od 19 odabranih kazališnih predstava, prema izboru ovogodišnjeg izbornika Davora Svedružića, ocjenjivački sud u čijem su sastavu isključivo glumci odabrani od strane Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović, Anita Schmidt i Vanja Ćirić,  proteklih osam dana pratio je i ocjenjivao njih 17, jer su dvije predstave zbog bolesti glumaca bile otkazane.

 

“Mislim da nas je moj dragi kolega, prvak kazališta Komedija iz Zagreba Davor Svedružić, doista stavio pred velik i težak zadatak. Da čovjek ima dupli broj nagrada ne bi ih bilo teško podijeliti. Napravio je fantastičan posao, a mi smo imale vrlo zahvalan, divan posao i veliku čast. Najljepše od svega je što smo isto mislile. Scena je najpravednije mjesto na svijetu gdje se može vidjeti izvrsnost naših dragih kolega”, poručila je ovogodišnja predsjednica ocjenjivačkog suda Festivala, Perica Martinović.

NAGRADA “FABIJAN ŠOVAGOVIĆ” za najboljeg glumca dodjeljena je 𝐒𝐈𝐍𝐈Š𝐈 𝐏𝐎𝐏𝐎𝐕𝐈Ć𝐔 za ulogu Henrika u predstavi „Kad svijeće dogore“ u režiji Branka Ivande i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Teatra Erato iz Zagreba.
Foto: Festival glumca

“Privodimo kraju ovaj zaista posebni festival u kojem je glumac centar svega. Usudio bih se reći da je ovo zaista najveći, a i najveći dramski festival u Hrvatskoj. Dosegli smo jedan zavidan nivo izvrsnosti i na nama je da ga održimo i poboljšamo ako je to moguće”, rezimirao je Ivica Pucar, predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

NAGRADA “FABIJAN ŠOVAGOVIĆ” za najboljeg glumca dodjeljena je i 𝐇𝐑𝐕𝐎𝐉𝐔 𝐊𝐄Č𝐊𝐄Š𝐔 za ulogu Harpagona u predstavi „Škrtac“ u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba.
Foto: Festival glumca

Domaćin Grad Vinkovci bi je na zadatku i ovog Festivala kome se glumci rado vraćaju iz godine u godinu kao vlastitoj kući.

“Koliko sam čuo od glumaca, svi su zadovoljni, a velike pohvale stižu od naše kazališne publike koja je bila iznimno zadovoljna s predstavama ove godine. Kazalište je cijelo vrijeme bilo popunjeno, odlazilo se iz grada u grad na predstave. Festival glumca je uspio, ide velikim koracima naprijed i nadam se dogodine da ćemo biti još značajniji i dobiti nacionalni karakter”, uvjeren je u ime ovogodišnjeg Grada domaćina gradonačelnik Ivan Bosančić dodavši, uz čestitke svima, kako nagrade vinkovačkih glumaca postaju standard.


NAGRADA “FABIJAN ŠOVAGOVIĆ” za najbolju glumicu dodjeljena je 𝐋𝐈𝐍𝐃𝐈 𝐁𝐄𝐆𝐎𝐍𝐉𝐈 za ulogu Frosine u predstavi „Škrtac“ u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba.
Foto: Festival glumca
NAGRADA “FABIJAN ŠOVAGOVIĆ” za najbolju glumicu dodjeljena je i 𝐍𝐈𝐍𝐈 𝐕𝐈𝐎𝐋𝐈Ć za ulogu Laure Lenbach u predstavi „U agoniji“ u režiji Ivice Buljana i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
Foto: Festival glumca
NAGRADA “IVO FICI” za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina dodjeljena je 𝐃𝐎𝐌𝐀𝐆𝐎𝐉𝐔 𝐈𝐕𝐀𝐍𝐊𝐎𝐕𝐈Ć𝐔 za ulogu u predstavi „Realisti“ u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba i za ulogu Oca u predstavi „Mala Frida“ u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba.

S obzirom na obveze u teatru, dvostruki laureat i naša vinkovačka uzdanica Domagoj Ivanković, kao i većina kolega, javio se preko video zida s predstave iz Labina i nazdravio iz fraklića sa sudionicima završnice Festivala.

U njegovo ime, vrlo emotivno, ali pod teretom osobno delegirane, kipić Ive Ficija, nagradu i priznanje, primila je baka Vesna glavna i odgovorna podrška od malena.

“On što god je izmislio i napravio bila sam prva na udaru, da pogledam, poslušam. Nekada mi se slušalo, nekada i ne, ali sam slušala, što ćeš s djetetom, moraš. Svi smo mu bili podrška u kući. Kada ga je trebalo voziti po rođendanima, gdje je kao mađioničar zabavljao djecu, ako nisu mogli mama i tata, uskakala sam pa sin i snaja tako da je stvarno imao podršku cijele obitelji. Što god je dobio, kakvu god nagradu, završila je kod mene na polici,” rekla je Vesna Polešćuk ovim povodom ponijevši Ficija kući.

Foto: Festival glumca
NAGRADA “NADA SUBOTIĆ” za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina dodjeljeno je 𝐃𝐄𝐈 𝐏𝐑𝐄𝐒𝐄Č𝐊𝐈 za ulogu Matiaša Grabancijaša Dijaka u predstavi „Matiaš Grabancijaš Dijak“ u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.
Foto: Festival glumca
NAGRADA “NEVENKA FILIPOVIĆ” za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dodjeljena je 𝐀𝐌𝐀𝐍𝐃𝐈 𝐏𝐑𝐄𝐍𝐊𝐀𝐉 za ulogu Male Fride u predstavi “Mala Frida” u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog kazališta “Žar ptica” iz Zagreba.
Foto: Festival glumca
NAGRADA “VANJA DRACH” za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se ansamblu predstave 𝐑𝐄𝐀𝐋𝐈𝐒𝐓𝐈 autora Jure Karasa, u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba.
Foto: Festival glumca
Foto: Festival glumca

“Festival glumca danas se približava svom vrhuncu koji će biti u onom trenutku kada postane nacionalni festival. Očekujem da će svi razumijeti naše težnje, ali ćemo mi, za razliku od nacionalnih festivala koji imaju značajno veću financijsku potporu, ovaj naš dobri duh festivala glumca i za glumca, zadržati i kada postanemo nacionalni, a mislim da će se to vrlo brzo dogoditi”, najavio je u završnoj riječi vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Odlukom Festivalskog vijeća dodjeljene su:
NAGRADA “IVO GREGUREVIĆ” za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu glumcu i pjesniku 𝐄𝐍𝐄𝐒U 𝐊𝐈Š𝐄𝐕𝐈ĆU. Uručena mu je tijekom programa medijske Promocije Festivala glumca 15. svibnja u Vinkovcima jer, radi ranije dogovorenih obaveza, nije mogao biti na dodjeli.
Enes Kišević
Foto: Festival glumca
NAGRADA “ZVONIMIR TORJANAC” za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca dodjeljena je 𝐌𝐀𝐓𝐄𝐉𝐔 𝐉𝐀𝐍𝐊𝐎𝐕𝐈Ć𝐔.
POSEBNO PRIZNANJE za osobni doprinos i dugogodišnje sudjelovanje u organizaciji Festivala glumca dodjeljeno je 𝐑𝐀𝐃𝐈 𝐌𝐈𝐑𝐈Ć𝐔, a za dugogodišnji doprinos i sudjelovanje u organizaciji Festivala glumca, POSEBNO PRIZNANJE uručeno je i vjernom partneru Festivala 𝐆𝐑𝐀𝐃𝐒𝐊𝐎𝐌 𝐊𝐀𝐙𝐀𝐋𝐈Š𝐓𝐔 𝐉𝐎𝐙𝐀 𝐈𝐕𝐀𝐊𝐈Ć 𝐕𝐈𝐍𝐊𝐎𝐕𝐂𝐈.
Ocjenjivački sud TRIJENALNE IZLOŽBE KAZALIŠNIH PLAKATA u sastavu Marta Crnobrnja, Dubravko Mataković i Marko Šošić dodjelio je NAGRADU za “NAJBOLJI KAZALIŠNI PLAKAT” Dizajnerskom studiju KUNA ZLATICA za plakat predstave Henrika Ibsena “Nora” u režiji Marija Kovača i produkciji Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život iz Zagreba.
Foto: Festival glumca
Produkcija Festivala zahvalila se publici u Vinkovcima, Iloku, Otoku, Vukovaru i Županji te svim medijima na podršci uz poruku vidimo se dogodine na 30. jubilarnom izdanju Festivala glumca!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno