33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

Referendumske inicijative Dosta je stožerokracije i Odlučujmo zajedno imaju dovoljan broj potpisa

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Vlada je prihvatila izvješće ministra pravosuđa Ivana Malenice o provedenom postupku provjere potpisa birača dviju referendumskih inicijativa “Dosta je stožerokracije” i “Odlučujmo zajedno”, koje su prikupile dovoljno potpisa.

“Za obje referendumske inicijative utvrđen je dovoljan broj potpisa, dakle 10 posto od ukupnog broja birača”, rekao je Malenica te dodao kako je postupak provjere potpisa birača proveden na zakonit i maksimalno transparentan način.

Podsjetimo, Vlada je zadužila resorno ministarstvo da utvrdi je li broj pravovaljanih potpisa dovoljan s obzirom na zahtjev dvaju građanskih inicijativa za referendumom.

U postupku provedenom od 25. veljače do 14. ožujka, kazao je ministar, provjereni su svi potpisi iz 10.090 potpisnih knjiga i 41 kutije inicijative “Dosta je stožerokracije”. Ukupno 397.133 potpisa od kojih je 372.635 pravovaljano, a 24.498 nepravovaljano.

Kod inicijative “Odlučujmo zajedno!” provjereni su svi potpisi iz 9.990 potpisnih knjiga i 41 kutije među kojima je 394.447 potpisa birača, 370.310 je pravovaljano, a 24.137 nepravovaljano.

Malenica je izvijestio kako su predstavnici inicijativa bili prisutni u svim fazama postupka, od preuzimanja kutija, unosa podataka i provjere, do vraćanja kutija Hrvatskom saboru.

Prihvaćanjem izvješća, Vlada je dužna izvijestiti Sabor o provedenim postupcima provjere potpisa birača.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno