19 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Retro prizvucima BluVinil opjevao svoju džepnu Veneru – Helenu

Više od autora

- vl promo-


Mlada kantautorska četvorka BluVinil nakon singla ‘Mili brat’ predstavlja svoj drugi  singl ‘Helena’. Pjesma je nastajala dvije godine, ali za to ima dobar razlog. Iako je Helena trenutno njihova najdugovječnija pjesma, u tom je periodu prošla kroz brojne promjene, tražeći se tekstualno i zvučno sve do trenutka kada je konačno sazrijela, kaže frontmen benda Matej Nakić.

‘Tema pjesme je položaj moderne žene u kulturi koja još uvijek čuva neke zastarjele i pomalo smiješne manire starog doba. Konkretno, propitkuje se umjetničko objektificiranje žene kao muze – kao one o kojoj se pjeva i one koja zapravo nema vlastiti glas. Ironija cijele priče, izvedena s namjerom da se dodatno osnaži poanta – činjenica je da o jednoj tako osjetljivoj tematici opet pjeva skupina muškaraca i to u poprilično retro glazbenom aranžmanu – praćeni pomoćnim ženskim vokalima.’ (Matej Nakić )

Osnovna misao kroz koju se bend predstavlja je slobodno eksperimentiranje s glazbenim stihovima unutar klasičnog pop-rock izričaja i stapanje svijeta radiofoničnih pjesama sa svijetom nekonvencionalnih glazbenih oblika. Tekst za Helenu potpisuje Matej Nakić, u glazbi mu se pridružuju Filip Knežević, Bruno Jakelić i Luka Načinović, a svi zajedno potpisuju i aranžman.

Za ekranizaciju Helene zaslužan je Sasha Welles, a njezin je lik utjelovila Vini Juričić.  Pjesma je snimljena u AMS studiju, za mix je zaslužan Antonino Šimić iz Greenwood Studija, a za master Dragutin Smokrović Smokva. Promocija singla uživo bit će održana 22. ožujka u zagrebačkom baru Vinyl.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno