29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. travnja 2024.

Reže se satnica povijesti u školama; nastavnici na nogama

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Nastavnici povijesti nezadovoljni prijedlogom rezanja satnica povijesti pokrenuli su peticiju “Stop sječi nastave povijesti u hrvatskim školama” koja zasad ima više od 1600 potpisa, piše Jutarnji list.

Nastavnici povijesti okupljeni u zajedničku inicijativu pobunili su se protiv dijela prijedloga reforme strukovnog obrazovanja jer nastavu predmeta povijest u četverogodišnjim strukovnim školama svodi, kako kažu, na samo jednu obaveznu školsku godinu od 70 sati, umjesto kao dosad na dvije ili tri školske godine po 70 sati. Iz toga zaključuju da se novim prijedlogom, koji već dulje vrijeme priprema Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) u suradnji sa školama, “zanemaruje nastavu povijesti i nacionalnu prepoznatljivost Hrvatske”.

“Novi prijedlog nacrta kurikuluma obuhvaća hrvatsku povijest od 18. do kraja 20. st., a sve ostalo je isključeno iz obveznog dijela nastave. Naš je stav da se nastava hrvatske povijesti treba uključiti u kontekst europske i svjetske povijesti i da ASOO ne može biti arbitar toga što će se i na kakav način učiti, posebno kada je to u svrhu drastičnog marginaliziranja predmeta na jednu školsku godinu u četverogodišnjim smjerovima”, pišu nastavnici uključeni u inicijativu i pokretači peticije “Stop sječi nastave povijesti u hrvatskim školama” koja zasad ima više od 1600 potpisa.Ravnatelj ASOO-a Mile Živčić odgovara da su novi kurikulumi u završnoj fazi i još nisu objavljeni.

“Očekujemo da će biti upućeni na javno savjetovanje, a kako bismo omogućili svima da daju komentare i prijedloge za poboljšanje dokumenata. Dokumenti nisu nigdje javno objavljeni i ne vidim razlog da o njima raspravljamo prije nego što budu upućeni na javno savjetovanje. Time bi svi zainteresirani bili u jednakoj mogućnosti komentirati i predlagati konkretna poboljšanja”, kaže Živčić i dodaje da su u izradi novih strukovnih kurikuluma sudjelovali članovi 65 radnih skupina, među kojima i nastavnici povijesti iz strukovnih škola i predstavnici stručno-znanstvene zajednice, izabrani javnim pozivom.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno