Kontaktirajte nas

Aktualno

Rimski potpis vinkovačkih školaraca na kostimima, hrani, štandovima, kozmetici….

Objavljeno

-

Vezu se rimski motivi, šiju haljine i tunike, pripremaju proizvodi od začinskog bilja, izrađuju rimski vjenčići i nakit… Pripreme za Rimske dane u punom su jeku, a glavni akteri priče “iza kulisa” nekoliko je vinkovačkih škola koje pomažu da manifestacija zasja svojim starim sjajem.

Neće korona uspjeti pomrsiti planove ovogodišnje manifestacije Rimski dani, pa će nam sljedeći vikend, 25. i 26. lipnja, donijeti brojne atrakcije kojima će po deveti put oživjeti duh starog Rima u Vinkovcima. U parku Lenije ponovno će odjekivati udarci mačeva, ponovno ćemo na rimskom sajmu moći pribaviti antičke proizvode, uživat ćemo u raskošnom uređenju, a puno toga čeka i naše najmlađe. Za većinu toga i ovoga puta pobrinule su se vrijedne ruke i kreativnost vinkovačkih učenika, a mi smo saznali čime su se bavili posljednjih nekoliko mjeseci.

Za potrebe Turističke zajednice grada Vinkovaca kao glavnog organizatora Rimskih dana, u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci sašili su 30 tunika s rimskim motivom te 15 stolnjaka s rimskim motivima za izložbene prostore. Za potrebe Gradskog muzeja Vinkovci sašili su ukupno 12 tunika na kojima su izradili vezene rimske motive štikericom, strojem za vez, 12 hlača, 12 plašteva i 12 pari štucni. S pripremama su počeli još u veljači.

“Pošto aktivno sudjelujemo u ovoj manifestaciji pripremili smo i prigodne proizvode poput maskica s vezenim latinskim nazivom Rimskih dana “Romani diebus”, dječje i za odrasle, ali i ruksačiće s vezenim natpisom Aurelia Cibalae i raznim aplikacijama te eko torbe u istom stilu. Svi proizvodi će biti izloženi te nas slobodno potražite za vrijeme trajanja manifestacije”, pojasnila nam je voditeljica radionica Jadranka Mišković. Tijekom manifestacije strukovnjaci će prikazati ručno šivanje dječjih lutki i odjeće za iste u rimskom stilu i izradu nakita od recikliranih materijala, a pripremit će i hranu za banket u poslijepodnevnim satima drugog dana manifestacije.

Kroz različite sekcije učeničke zadruge “Agro”, u tijeku su pripreme i u Poljoprivredno šumarskoj škola koja je zadužena ponajprije za ukrašavanje. Prema riječima ravnateljice Ružice Zucić u aktivnostima rado sudjeluju svi učenici i nastavnici, a oni će na štandu izložiti proizvode zadruge. Na njima će se tako naći rad pekara – tradicionalni rimski libumi koje će posjetitelji moći degustirati sa sirnim namazima od začinskog bilja te sadnice začinskog bilja uzgojenog rukama agrotehničara i vrtlara koje su koristili i stari Rimljani. Učenici zanimanja poljoprivredni gospodarstvenik pripremaju prirodnu kozmetiku kao što su sapuni, balzam za usne od matičnjaka i krema za ruke od nevena, a njih će posjetitelji moći kupiti na školskom štandu po promotivnim cijenama.

 

Učenici zanimanja cvjećar i mehaničar poljoprivredne mehanizacije pobrinut će se za uređenje pozornice i ukrašavanje štandova, kao i za izradu rimskih vjenčića i nakita za posjetitelje, a želja im je instalirati i tradicionalni stol s kojeg su stari Rimljani jeli ležeći, vjerujući da se na taj način hrana bolje probavlja.

Jedina osnovna škola koja ova godine sudjeluje je OŠ Bartola Kašića. Nisu propustili niti jednu godinu njezina održavanja, učenici su redovno sudjelovali na natjecanju iz poznavanja rimske povijesti i natjecanju u sportskim igrama, a uvijek su imali i prigodni štand s proizvodima njihove učeničke zadruge. Tako će biti i sljedeći vikend. “Ove godine imamo dva Erasmus projekta, jedan od njih je “How Roman are you?”, pa smo lijepo povezali Rimske dane i projekt koji uključuju zemlje gdje je nekada vladalo Rimsko Carstvo. Kako ove godine nema natjecanja, škola će imati prigodni štand na kojemu ćemo predstaviti svoje proizvode”, ističe ravnateljica škole Andrijana Cvrković Lasić dodavši kako je zbog epidemiološke situacije ove godine mogla raditi samo jedna skupina učenika.

Nećemo zaboraviti ni Udrugu Vinkovački karneval iz koje nam dolazi nešto potpuno novo, zanimljivo i “pravo rimsko”. Za potrebe manifestacije izrađuju rimske haljine za svoje volontere te kostime Asterixa, Obelixa i Čudomixa koji će tih dana zasigurno biti glavni zabavljači. Ova vesela ekipa donijet će veliki kotao u kojemu će smiksati i jedan čudnovati napitak koji će dijeliti posjetiteljima te ujedno animirati djecu onako kako samo oni znaju.

Aktualno

Jerkovićevi prvi dojmovi o vinkovačkom stolnoteniskom klubu

Objavljeno

-

Napisao/la

    100 pregleda

Vinkovački stolnotenisači već imaju dva kola HEP Super lige iza sebe, nisu najbolje ušli u sezonu, a prilika za popravak čeka ih već za vikend u Dugom Selu i Požegi.

Na prošlom su gostovanju prvi puta zaigrali s novim pojačanjima, Josipom Jerkovićem i Jakovom Jakelićem, koji su se odlično snašli u stolnoteniskom klubu Cibalia. „Inače sam i trener u Zagrebu i mogu reći da sam upoznat sa situacijom skoro pa svih klubova u državi. Tri najveća problema su nedostatak stručnih trenera, entuzijasta koji su prije nekoliko desetaka godina pokretali ovaj sport i djece u vidu masovnosti i talenta“, rekao je Jerković te naveo kako je STK Cibalia jedan od rijetkih klubova koji je te probleme sveo na minimum.

„Broj djece koja treniraju, povezanost kluba s roditeljima, rekreacijom, dovođenje najtalentiranijeg djeteta u regiji, ljudska atmosfera, ozbiljnost u organizaciji puta i ostalih stvari oko kluba su ono sto zasad uočavam kao veliki plus i nadam se da to nisu samo početni dojmovi nego da to dugoročno stvarno i je tako te da ću uvidjeti još pozitivnih stvari tijekom boravka u klubu“, dodao je.

Na nedostatak sportske sreće na početku sezone ne gleda posebno negativno, ipak su išli samo na gostovanja te upravo zbog toga smatra kako nema mjesta panici. „Odigrao sam dva meča, oba vodio 2:1 u setovima, ali ipak je presudila pauza od dvije godine koju sam imao pa mislim da mi treba još malo vremena da se vratim u prijašnji ritam, ali vjerujem da će uskoro sve sjesti na svoje“, kazao je Jerković.

Tablica trenutno ne izgleda dobro, vinkovački stolnotenisači imaju omjer 0:3, a nadaju se kako će se situacija uskoro promijeniti na bolje. „Mislim da bi nas zadovoljila barem jedna pobjeda, a obje bi nas napunile samopouzdanjem i olakšale put za iduće susrete koji nam dolaze“, skroman je jedan od dva pojačanja u STK-u Cibalia koji smatra kako je Dugo Selo, radi specifičnosti niske dvorane, u blagoj prednosti nad njima, a u Požegi kao najveću konkurenciju vidi Marka Vidačeka koji se, nakon razočaravajuće prošle sezone, prometnuo u igrača koji donosi bitne pobjede.

Nastavi čitati

Aktualno

Domagoj Pušić: S naše strane nema nikakvog podcjenjivanja

Objavljeno

-

Napisao/la

    135 pregleda

Nakon pobjede protiv druge momčadi Osijeka igrači trenera Jozinovića okreću se subotnjem ogledu protiv Intera. Zaprešićani u Vinkovce dolaze u dobrom raspoloženju jer su svladali Orijent 1919 na domaćem terenu što govori da Nebeskoplavima neće biti nimalo lako upisati drugu u nizu pobjedu u na domaćem travnjaku.

“Svjesni smo da neće biti lagana utakmica, bez obzira na to što je Inter u pitanju, ne podcjenjujemo nikoga, poštujemo svakoga i sve će biti na nama. Moramo ući u utakmicu onako kako treba kao i do sada, motivirano, angažirano, koncentrirano u obrani i imat ćemo šanse te vjerujem kako će to biti dovoljno za pobjedu”, rekao je Darko Jozinović.

Šef stručnog stožera Cibalije ističe važnost domaćinstva, ali i navodi da utakmica s Interom može biti prekretnica.

“Bitno je da u svim domaćim utakmicama uzmemo 3 boda. Sad dolazi jedna utakmica, druga zaredom doma, koja je bitna, tako reći utakmica polusezone gdje mi s tom utakmicom i pobjedom možemo iskočiti na tablici i biti na poziciji koja nam pripada”, poručio je Jozinović.

Da ne trebamo očekivati laganu utakmicu govori i trener Jozinović, ali i dodaje kako momčad ima dobar motiv. Domagoj Pušić ističe kako će u utakmicu ući maksimalno angažirano: “Mislim da je Inter bolja ekipa nego što to pokazuje tablica, tako da s naše strane nema nikakvog podcjenjivanja”.

Na pitanje hoće li vaga prevagnuti na stranu Cibalije, Pušić govori kako je i ranije bilo utakmica koje su trebale ići na njihovu stranu, ali da to na kraju nije bilo tako. Znamo da ova momčad vrijedi puno više i to treba dokazati na terenu skupljajući bodove, a veznjak Nebeskoplavih navodi kako prostora ima i za sam vrh drugoligaške karavane.

“Mislim da bi mogli uz ovakav rad dugoročno se možda i potuči za tu prvu ligu”, naveo je Domagoj Pušić.

No, pretendenata je puno, a neki od njih nalaze se u donjem dijelu tablice, među njima je i Cibalia što je za kraj proanalizirao veznjak CIbalije.

Nastavi čitati

Aktualno

Edukativni spremnici školama i vrtićima u Vinkovcima, komposteri kućanstvima

Objavljeno

-

Napisao/la

    201 pregleda

U Agenciji za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA-i, kroz projekt vrijedan gotovo milijun kuna, osigurali su nabavku edukativnih spremnika i kompostera. U prostoru vinkovačkih osnovnih škola, vrtića i dječjih igrališta bit će postavljeno ukupno 30 edukativnih dječjih setova od po tri spremnika za odvajanje plastike, papira i stakla/bio otpada koji će biti prilagođeni uzrastu djece.

 Također, za kućanstva je osigurano ukupno 1.500 kompostera od 350 litara za odvajanje bio otpada. Edukativni spremnici i komposteri osigurani su kroz projekt koji provodi Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA-a, prijavljen u sklopu Javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u svibnju ove godine. Iz VIA-e ističu kako je vrijednost projekta 971.687,25 kuna od čega je 40% sufinancirano sredstvima FZOEU-a.

Cilj projekta je smanjiti količine biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalištima, te povećanje stope odvojenog prikupljanja komunalnog otpada. Nabavkom i postavljanjem edukativnih spremnika kod škola, vrtića i novih dječjih igrališta, želimo naše najmlađe podučiti kako pravilno odvajati otpad te zašto je važno recikliranje i zaštita okoline u kojoj svakodnevno provode svoje vrijeme u igri“, objašnjava v.d. pročelnika Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Marko Dujmić.

Kroz raniji poziv, dodaje, nabavljeni su spremnici za odvajanje papira i plastike, a sada stižu i komposteri kako bi zaokružili cijelu priču i kako bi građani imali sve potrebno za potpuno odvajanje otpada već u svojim kućama.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Slavonijaprije 11 sati

Žrtvama grada heroja poklonili se i članovi Vlade demokratskog jedinstva

Povodom obilježavanja 30. godišnjice bitke za Vukovar, grad su posjetili članovi nekadašnje Vlade demokratskog jedinstva iz 1991., sudionici i suvremenici...

Aktualnoprije 12 sati

Jerkovićevi prvi dojmovi o vinkovačkom stolnoteniskom klubu

Vinkovački stolnotenisači već imaju dva kola HEP Super lige iza sebe, nisu najbolje ušli u sezonu, a prilika za popravak...

koronavirusprije 13 sati

U tamnocrveno ušla i cijela istočna Hrvatska

Hrvatska epidemiološka situacija sve je lošija. Koliko je ozbiljno govori i najnovija koronakarta koju svakog četvrtka objavljuje Europski centar za...

Aktualnoprije 14 sati

Domagoj Pušić: S naše strane nema nikakvog podcjenjivanja

Nakon pobjede protiv druge momčadi Osijeka igrači trenera Jozinovića okreću se subotnjem ogledu protiv Intera. Zaprešićani u Vinkovce dolaze u...

Aktualnoprije 16 sati

Edukativni spremnici školama i vrtićima u Vinkovcima, komposteri kućanstvima

U Agenciji za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA-i, kroz projekt vrijedan gotovo milijun kuna, osigurali su nabavku edukativnih spremnika...

Aktualnoprije 18 sati

Preminuo hrvatski glumac Žarko Potočnjak u 76. godini života

Hrvatski glumac Žarko Potočnjak preminuo je jutros u 76. godini, potvrdili su iz Glumačke družine Histrion. Žarko Potočnjak rođen je...

Aktualnoprije 19 sati

Završni dan ljetne teniske sezone

Polako nam se bliži sve hladnije vrijeme i zimsko računanje vremena i samim time duga teniska sezona na otvorenom privodi...

koronavirusprije 20 sati

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 107 novih slučajeva, jedna osoba preminula

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima koji su pristigli do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 107 novih pozitivnih osoba...

Najčitanije