Iako joj to nije bilo u planu, njezin svijet vrti se oko slatkoga. Prvi kolač napravila je s 10 godina, a sve je naučila od mame, odlične kuharice i „kolačare” kako bi rekli u narodu. Ružica Šošić danas živi slastičarstvo i uspješno ga prenosi na svoje učenike, strukovnjake koji nižu uspjehe na državnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini.
Ljubav prema slasticama traje još od djetinjstva, no život ju je na neko vrijeme odnio drugim putem. Nakon osnivanja obitelji i dolaska djece javila se potreba za dodatnim prihodom, a zbog nemogućnosti odlaska na posao od kuće rodila se ideja da radi nešto kod kuće. Krenuo je tako Ružicin slastičarski put.
„Kada se pokazalo dobro, prijavila sam obrt i godinama pekla kolače za različite prigode. U jednom trenutku mi je ponuđen rad u tada Obrtničkoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Vinkovcima kao stručni učitelj slastičarstva. Posao sam prihvatila i nikad nisam zažalila jer kroz rad u školi su mi se otvorili potpuno novi vidici i spoznaje vezane za slastičarstvo u odnosu na rad prije škole”, priča nam ova 55-godišnja Ivankovčanka, inače stručni specijalist ekonomije, danas strukovna nastavnica slastičarstva i savjetnica.
Kao nastavnica slastičarstva u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci, gdje radi već 16 godina, poznata je cijeloj županiji i šire. Prvenstveno zbog svoje posvećenosti poslu, ali i uspjeha koje učenici pod njezinom mentorskom palicom ostvaruju na svim razinama.
„Vjerojatno nismo svjesni važnosti ovih uspjeha jer su Srednju strukovnu školu Vinkovce, a time i sam grad i regiju postavili na kartu Hrvatske i Europe kao prepoznatu školu iz koje dolaze dobri učenici iz slastičarstva i drugih ugostiteljskih i turističkih zanimanja. Na međunarodnim natjecanjima svi pretpostavljaju da ako smo iz Hrvatske da smo s mora, pa je i tu prisutna velika doza ponosa što svojim uspjesima predstavljamo i promoviramo Slavoniju i Vinkovce”, ističe naša sugovornica i dodaje kako je najviše ponosna na medalje koje su učenici ostvarili na međunarodnom natjecanju učenika ugostiteljskih škola AEHT (udruženje europskih hotelijersko turističkih škola). U Vinkovce su dva puta donijeli zlatnu medalju, jedno srebro i jednu broncu, a riječ je o natjecanju u kojemu se natječu učenici iz 30 i više europskih zemalja.
Uz uspjehe svojih učenika, Ružica ističe i veliki projekt kojemu je škola bila partner, a nositelj Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek. Cilj projekta naziva RCK VirtuOS – uspostava RCK (regionalni centar kompetentnosti) u sektoru turizma i ugostiteljstva je bio unaprijediti kvalitetu obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva uspostavom mjesta izvrsnosti kroz jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i provedbu novih i moderniziranih obrazovnih programa za različite kategorije korisnika čime će se doprinijeti usklađivanju s potrebama tržišta rada, unapređenju praktičnih znanja i vještina i veće zapošljivosti u sektoru.
Kroz ovaj projekt Ružica je bila na stručnim usavršavanjima na prestižnim akademijama za kuharstvo i slastičarstvo Le Cordon Bleu u Parizu, The French Culinary School Bordeaux, Čokoladna akademija Beograd i na drugim različitim edukacijama na kojima je stekla nova znanja i vještine koje je nastojala prenijeti u nove priručnike iz slastičarstva za učenike i nastavnike te u novi kurikulum za slastičare koji je trenutno u eksperimentalnom izvođenju u Ugostiteljsko turističkoj školi Osijek.
Kroz drugi projekt naziva Virtus, također u sklopu RCK, potpuno su obnovili i suvremenom opremom opremili kabinet slastičarstva u kojem učenici odrađuju vježbe u uvjetima istima ili sličnima na tržištu rada. U novom praktikumu održano je nekoliko radionica za sve zainteresirane iz naše županije za koje je, kaže Ružica, bio jako velik interes i želja za nastavkom održavanja istih, što i jeste u planu.
„Ponosna sam što smo kroz projekt konačno uspjeli napisati nove priručnike iz slastičarstva za učenike i nastavnike iz slastičarstva koji će uveliko olakšati rad nastavnicima i učenje učenicima. Isto tako smo izradili i novi kurikulum za zanimanje slastičar kako bi učenici nakon završetka školovanja izašli što spremniji za tržište rada. Radilo se i na novim programima osposobljavanja i usavršavanja odraslih iz slastičarstva”, priča nastavnica.
Kao prednost svoga posla ističe dinamičnost, stalno učenje i usavršavanje, rad s mladim ljudima, zadovoljstvo rada s učenicima koji žele nova znanja i usvajaju preneseno. Nedostaci su male kvote za upis slastičara i nedostatak većeg broja obrtničkih radionica ili drugih poslovnih objekata za kvalitetnu praktičnu nastavu.
Interesa za ovo zanimanje, kaže Šošić, itekako ima, a imamo i sustav obrazovanja slastičara bez mogućnosti daljnjeg formalnog obrazovanja i usavršavanja u struci. „Posjedujemo ogromnu slatku baštinu, proizvodimo vrhunske namirnice za izradu slastica, svaka regija ima svoje posebnosti, samo nedostaje volje i želje da se proturječnosti pomire i usklade na dobrobit svih”, tvrdi.
„Učenicima koji razmišljaju upisati smjer slastičar savjetujem dobro se raspitati o programima, koliko sati prakse ih čeka i gdje, što će sve moći naučiti u tri godine školovanja i ako ih to ne uplaši neka izazov prihvate cijelim srcem jer ih čeka nevjerojatno putovanje. Slastičar je prekrasno zanimanje koje nema granica, fizički jeste dosta zahtjevno, ali je i zanimanje u kojem se može učiti i razvijati cijeli život i jako puno dati drugima oko sebe”, podvlači vrijedna Ružica Šošić.