Nakon sedam tjedana usavršavanja na svjetski poznatoj Academie d’Art de Paris Le Cordon Bleu, nastavnice slastičarstva Ružica Šošić i Dunja Čuljak iz Srednje strukovne škole Vinkovci postale su ponosne vlasnice titule šefa slastičarstva.
RCK Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka bogatiji je za šest šefova kuharstva i slastičarstva, zahvaljujući nedavno održanoj Academie d’Art de Paris Le Cordon Bleu. Usavršavali su se nastavnici kuharstva Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka Ivan Kelava i Damir Abramić, mentor učenicima iz Hotela Osijek Robert Batrac te nastavnice slastičarstva iz partnerske Srednje strukovne škole Vinkovci Ružica Šošić i Dunja Čuljak te nastavnik mentor Saša Bešlić. Predavači na akademiji su renomirani francuski chefovi s bogatim iskustvima u svjetskim restoranima i restoranima s Michelinovim zvjezdicama.
Uspostavom regionalnog centra kompetentnosti (RCK) unaprijedit će se strukovno obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva, i upravo su edukacije i usavršavanja nastavnika i mentora kod poslodavaca temelj kvalitetnog obrazovanja i promocije strukovnih zanimanja. Nastavnici i mentori će novostečena znanja i iskustva iz Pariza prenositi dalje svojim kolegama, koristiti ih u nastavi s učenicima, ali i u izradi novih nastavnih planova i programa.
Edukacija na Academie d’Art de Paris Le Cordon Bleu realizirana je u sklopu projektne aktivnosti Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka u EU projektu VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva (UP.03.3.1.05.0006), koji je 100 posto financiran iz sredstava EU i državnog proračuna Republike Hrvatske.
Spomenimo još kako su u ovoj školi, unatoč nepredvidivoj situaciji, uspješno odrađene sve radionice u sklopu projekta Veni, vidi, celebratur!
Održano je sedam radionica u kojima je ukupno sudjelovalo 200-tinjak posjetitelja. Svaki od posjetitelja dobio je pažnju učenika unutar radionica, a sve u cilju promocije vlastitih zanimanja i kompetencija. Iako je svaka od radionica sadržajem vrlo slična, svaka je tražila drugačiji angažman naših učenika. Kroz tri mjeseca rada obilježili su odabrane svjetske i međunarodne dane, a svakako ne treba zaboraviti i sudjelovanje na Rimskim danima, gdje su pred velikim auditorijem predstavili naše struke i škole.
Utjecaj rezultata projekta na ispunjavanje ciljeva ogleda se u zadovoljstvu sudionika uključenih u projekt, osnaživanju lokalne zajednice, promociju kulturnog turizma, te prepoznavanje škola kao aktivnog sudionika i organizatora radionica.