12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Dani poslova: Recesija u Europi vraća Slavonce kući, poslodavci ih jedva čekaju

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Čak 500 zainteresiranih tražitelja posla, od čega najviše mladih maturanata hotelijersko-turističkog smjera, prošlo je danas prostorima vinkovačkog Poduzetničkog inkubatora na kojem je informaciju za posao ponudilo 12 poslodavaca od čega 3 velika vinkovačka i 9 jadranskih hotelskih kuća za predstojeću turističku sezonu.

60-godišnja Mirjana Marincel u potrazi za poslom došla je iz Babine Grede.

“Do sada sam radila na ciglani, u programu Zaželi, sezonu na moru. Pet godina me dijeli od mirovine pa ne planiram birati. Mogu biti sobarica, pomoćni radnik u kuhinji, čistačica”, iskazala je svoje preferencije i mogućnosti.

Interes velik, no poslodavaca još veći. Nedostaje radnika na tržištu, a domaći je zlata vrijedan.

„Jako puno radnika nam treba što se tiče FNB-a, recepcije. Naši ljudi imaju vrijednost nemjerljivu s drugima, a svakako i prednost nad strancima zbog radnih dozvola na koje se čeka”, potvrđuje menadžer za destinaciju Orebić jadranskog hotelskog lanca Damir Tepša.

Jer vrijeme je novac, uz provjerenu kvalitetu usluge.

„Ciljevi su aktivirati domaću radnu snagu, promovirati zanimanja vezana za hrvatsko tržište rada, a usmjereni smo na aktivaciju viših razreda srednjih škola, naravno i na naše nezaposlene osobe”, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Deficitarnost je i dalje aktualna u ugostiteljstvu, turizmu, prometu, građevini, a najviše nedostaje kuhara, sobarica, njegovatelja, vozača kamiona, zidara, tesara, armirača…

Posjet Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji ministar ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić počeo je stoga baš na Danima poslova koje ponovno na kontinentu Lijepe Naše organizira Hrvatski zavod za zapošljavanje i HUP. Želja je za predstojeću turističku sezonu dodatno motivirati učenike, povezati ih s poslodavcima kako bi se upoznali sa sezonskim poslom pri prvom zapošljavanju odnosno domaćim poduzetnicima, kaže ministar. 

“Novost je i zakonska mogućnost ugovora na neodređeno kod poslodavaca koji zapošljavaju stalne sezonske radnike. Za vrijeme dok ne rade ili ugovor ostaje ili se odlučuju na odjavu odnosno prijavu samo na osnovicu za plaćanje doprinosa. Hrvatska kao turistička zemlja treba domaću radnu snagu u sezonskim poslovima pa ova Vlada želi ljudima zajamčiti svojevrsnu sigurnost, poslodavcima domaćeg radnika, a to je sasvim sigurno ugovor na neodređeno”, istaknuo je Piletić.

Oko 1100 nezaposlenih je trenutno na razini Vinkovaca. Kažu mjerodavni, nikada manje, a brojku prati padajući trend ususret nadolazećoj turističkoj sezoni.

Poduzetnik Petar Šimić na Danima poslova, primarno, u je ulozi domaćeg poslodavca. Hvali inicijativu koja širi bazu potencijalnih zaposlenika i u njegovoj tvrtki, ali uočava još jedan trend…

“Zadnjih sedam/osam mjeseci primjetan je veliki broj onih koji se vraćaju u Slavoniju iz Njemačke, Irske, Austrije jer je činjenica kako je ondje, uključujući i Francusku, recesija vidljiva, a to nam daje mogućnost i imperativ registrirati sebi takvu vrstu djelatnika jer to su osobe s radnim iskustvom vani što je dobra referenca za zapošljavanje u našim tvrtkama”, kaže jedan od najuspješnijih.

Hrvatskoj generalno nedostaje radne snage, potvrdio je ravnatelj HZZ-a uz podatak da smo trenutno na oko 118 000 nezaposlenih.

Pad nezaposlenosti u odnosu na prošle godine je primjetan, a vezan je uz gospodarski rast te ukupni razvoj tržišta rada u RH. Kao ustanova potpora su MUP-u kod izdavanja radnih dozvola stranih radnika kojih je prošle godine bilo 174 000 jer potražnja je velika.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno