Iako broj zaraženih virusom COVID-19 raste u cijeloj državi, za sada se podjela svetih sakramenata i dalje u županiji održava prema planu.

Nadbiskup Đuro Hranić, poslao je službenu obavijest župama u kojoj se navodi i apelira na roditelje, krizmanike i ostale vjernike da obiteljska slavlja vezana uz podjelu sakramenata budu ograničena na uski krug obitelji i kumova te da se što skromnije proslave u vlastitim domovima. Iako pomalo razočarani, većina roditelja i krizmanika prihvaća preporuke svjesni kako nisu vremena za masovna okupljanja na kakva su Slavonci navikli povodom ovakvih crkvenih svečanosti.

Foto: Arhiva

Uz poštivanje preporuka Nacionalnog stožera i Đakovačko – osječke nadbiskupije, podjela sakramenata već je održana u nekoliko župa Vukovarsko – srijemske županije. Tako je Sveta pričest završena u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku i sv. Vinka Pallottija u Vinkovcima dok je sakrament Svete potvrde ove subote podijeljen u crkvi sv. Mihaela arkanđela u Cerni i središnjoj vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona. Nadbiskup Hranić tom je prigodom pohvalio organizaciju s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo koja je podrazumijevala samo najužu obitelj i kumove u crkvi, a mlade krizmanike za ozbiljnost i primjereno odijevanje, izvijestio je župnik mons. Tadija Pranjić. Prema planiranom, u ovoj će župi sakrament Prve svete pričesti biti podijeljen u nedjelju, 25. travnja.

Prvopričesnici župe sv. Ćirila i Metoda u Radićevom bloku i lapovačkoj crkvi Presvetog srca Isusovog odjenut će bijelo 2. svibnja. U nedjelju, 9. svibnja pričestit će se prvi puta desetogodišnjaci mirkovačke crkve sv. Alojzija Stepinca. Na koncu, 16. svibnja slijede Prve pričesti u župi sv. Nikole biskupa za djecu Slavije i Zagrebačkog bloka i Bezgrešnog srca Marijina u Vinkovačkom Novom Selu.

Srednjoškolci s Lapovaca, Borinaca i Vrtnog Naselja krizmat će se 1. svibnja, a dan nakon slijede krizmanici sv. Vinka Pallottija. Sredinom svibnja, točnije 15. zajedničko sakramentalno slavlje župa sv. Ćirila i Metoda te Blaženog Alojzija Stepinca bit će održano u Mirkovcima. U drugoj polovini svibnja, Sveta potvrda će 23. svibnja biti podijeljena krizmanicima u crkvi Bezgrešnog srca Marijina, a sedam dana poslije u župi sv. Nikole.

Uz navedene mjere, župe koje imaju tu mogućnost i želju će misna slavlja održavati na otvorenom te subotom kako ne bi opteretili redovita nedjeljne mise i samim time izbjegli nepotrebnu gužvu.

Foto: Župa sv. Vinka Pallottija, Vinkovci