10 C
Vinkovci
Petak, 23. veljače 2024.

Saul Tikvić: Iza mene je moja prva poduzetnička, mogu reći, uspješna godina

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Zvonimir Knežević za novootvorenu firmu koja se bavi strojnim iskopima, zemljanim i pripremnim radovima, ostvario je u prošloj godini gradsku potporu u visini 5000 kn za početnike.

„Procedura je vrlo jednostavna i brza. Nije potrebna velika papirologija, a na raspolaganju su stručni ljudi. Kupio sam radni stroj, agregat, nešto sam malo dodao, a moje je bilo samo donijeti dokaz o kupnji odnosno račun. Znam provjereno da svi koji zatraže potporu Grada i dobiju ako zadovoljavaju uvjete, bez obzira na raspoloživ budžet, dali su svima. Planiram ove godine kandidirati se za 30 000-tak tisuća kuna”, kaže vlasnik tvrtke MIKRO BAGI dodajući kako nema ništa od kukanja i rogoborenja.

Na istom tragu razmišlja i Saul Tikvić, kojeg u gradu često srećemo s kamerom i fotoaparatom.

„Koristio sam poticaj Grada za nabavku dodatne video opreme koju koristim u svom produkcijskom studiju nakon čega je moj krajnji proizvod još kvalitetniji. Sam proces prikupljanja dokumentacije nije kompliciran, samo se ode na gradsku web stranicu, preuzmu obrasci, ispune, predaju i poticaj stiže. Preporučujem svim početnicima, ali i ostalima, prijaviti se, sredstva su besplatna, ali i neka se odvaže pokrenuti vlastiti posao. Iza mene je moja prva, ali mogu reći, uspješna godina”, poručuje vlasnik obrta za videoprodukciju StoryFilm.

Ponukani dobrim povratnim informacijama, u Gradu Vinkovcima, u novoj godini odlučili su „pojačati“ mjeru kojom već godinama nastoje olakšati građanima ulazak u poduzetničke vode.


Vinkovčani koji su se po prvi puta odlučili na ovakav korak tako od sada mogu računati na 1.000 eura gradske potpore, što je povećanje od 2.500 kuna u odnosu na prošlu godinu kada su poduzetnici početnici na raspolaganju imali 5.000 kuna.

Za „Mjeru 2 – novi poduzetnici“ za 2023. godinu u gradskom proračunu osigurano je 35 tisuća eura, a iznos će se i povećati bude li potrebno odnosno ako broj prijava bude veći od predviđenog.

Prošle godine, ističe pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Grada Vinkovaca Hrvoje Niče, potporu za nove poduzetnike koristilo je 46 poslovnih subjekata s područja grada koji zajedno zapošljavaju ukupno 80 djelatnika.

„Zanimljivo je za primijetiti kako su od njih 46 u 13 slučajeva vlasnici odnosno osnivači žene, dok ih je 25 iz skupine mladih poduzetnika (do 40. godine života). Prema našoj evidenciji, svi su i dalje poslovno aktivni, što je i najvažnije u ovoj priči. Od 2019. godine, otkako se provodi ova mjera, istu je koristilo 154 poduzetnika koji su otvorili 225 novih radnih mjesta“, objašnjava Niče.

Gradonačelnik Ivan Bosančić naglašava stalno povećanje sredstava koje Grad osigurava za ovu potrebu, precizirajući kako je 2019. godine maksimalni iznos potpore iznosio 3.000 kuna, od 2020. do 2022. godine 5.000 kuna, a sada već govorimo o 1.000 eura odnosno 7.500 kuna.

„Ovo je samo jedna od mjera i jedan mali dio onoga čime nastojimo pomoći našim poduzetnicima koji su ključ gospodarskog razvoja Vinkovaca. Jasno je da ovakve potpore nisu presudne za uspjeh, ali pomognu u startu, u onim prvim koracima koje treba što uspješnije proći. Na poduzetnicima je da razvijaju svoje poslovanje, a na nama je osigurati im što kvalitetnije uvjete, od infrastrukturnih na području grada do onih koji se odnose na suradnju pri realizaciji brojnih projekata na kojima se radi u našem gradu. Vinkovačko gospodarstvo u posljednje vrijeme unatoč svim globalnim poteškoćama ima odlične rezultate, a zajedno ćemo osigurati da se takav trend i nastavi“, poručuje gradonačelnik.

Javni poziv novim poduzetnicima za korištenje sredstava objavljen je na stranicama Grada Vinkovaca, gdje se mogu pronaći detalji i upute kako bi potencijalni korisnici što jednostavnije ostvarili sve potrebne uvjete.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno