17 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Savršena blagdanska dekoracija dolazi iz Slavonije

Više od autora

- vl promo-

Španjolski osvajač Cortes otkrio je ovu prepoznatljivu biljku neposredno prije Božića 1520. godine te joj je dao ime božićna zvijezda. Naziv se zadržao, a upravo ta biljka postala je zaštitni znak blagdana i ljubavi prema voljenim osobama. Božićna zvijezda je jesenska biljka s malenim žutim pupoljcima koji su na vrhu stabljike prekriveni prekrasnim listovima koji čine ovu biljku savršenim poklonom i ukrasom.

Jedini uzgajivači ove biljke u Vukovarsko-srijemskoj županiji su obitelj Ive i Jasne Lucić iz Županje. Uzgojem božićnih zvijezda bave se punih 12 godina, a ove godine u njihovim plastenicima ih je procvalo čak šest tisuća. Uz to se mogu se pohvaliti i radom dugim 33 godine. Uz Ivu i njegovu suprugu Jasnu u proizvodnji sudjeluju i ostali članovi obitelji, a to su njihov sin, kćerka i snaha.

“Cvjećarstvom se bavimo od 1986. godine, a kao OPG Lucić Ivo djelujemo od 2003. godine. Božićne zvijezde uzgajamo već 12 godina, i vrlo smo sretni i ponosni jer sve što procvjeta uspijemo plasirati dijelim cijele naše Slavonije”, objasnila nam je Jasna Lucić dugogodišnja cvjećarka.

Niske ili visoke, crvene ili bijele, ovo su jedine domaće zvijezde u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a njihova proizvodnja počinje sredinom srpnja. “Temperatura za vrijeme sadnje mora biti 26, 27 stupnjeva, a kada biljka krene rasti noćna temperatura ne smije pasti ispod 16 stupnjeva”, otkriva nam ovaj bračni par koji je davno savladao tajne uzgoja ove zahtjevne biljke.“Cvjećarstvom smo se počeli baviti prije 33 godine kao mladi nezaposleni bračni par s
djetetom na putu. Prvo smo imali malu cvjećarnicu i bavili se aranžiranjem cvijeća. Kasnije smo odlučili svoje znanje i vještine primijeniti i u proizvodnji cvijeća. Proizvodnju smo podijelili na proljetnu i jesensku sezonu. Proljetnu sezonu čine vrtno i balkonsko cvijeće, a jesensku maćuhice, krizanteme i božićna zvijezda”, dodaje Jasna.

Božićna zvijezda ima sitne žute cvjetove koji su okruženi braktejama crvene, bijele i ružičaste boje, a u početku je postojala samo vrsta intenzivnih crvenih listova. Brakteje su pricvjetni obojeni listovi koji se u jesen pojavljuju na vrhovima stabljika i koji mogu biti i do 25 centimetara dugi. U njihovoj širokoj ponudi može se naći i bijela božićna zvijezda posebnog izgleda, no kako kažu, najviše se traži klasična crvena.

“Božićnu zvijezdu dobivamo kao presadnicu polovicom 7. mjeseca. Tada se vrši sadnja
presadnica, te daljnji uzgoj i njega biljaka do same prodaje”, ističu te dodaju da je potrebno tri do četiri mjeseca da bi božićna zvijezda bila spremna za prodaju. Cijena jedna biljke je 25 kuna u maloprodaji, no napominju da skoro 80% njihove proizvodnje
šalju jednom trgovačkom lancu, a ostatak ide u maloprodaju. Prilikom prodaje kupcima dijele savjete o zaštiti i brizi ove posebne biljke.


“Većina proizvodnje je orijentirana na prodaju na veliko, točnije u trgovačke lance,
cvjećarnice, ali naravno uvijek se nađe biljaka i za naše vjerne kupce koji nam se svake
godine iznova vraćaju”, pojašnjava Jasna.

Ako biljka stoji na propuhu i u mračnom prostoru u kojem nema dovoljno topline ili svjetlosti neće preživjeti. Teglicu u kojoj stoji potrebno je s vremena na vrijeme okretati kako bi biljka sa svih strana dobila jednaku količinu svjetlosti i pravilno se razvila. I kod zalijevanja je potrebno biti oprezan. U tanjuru ispod teglice ne smije ostati vode jer to šteti korijenu, koji je sklon truljenju. Kada ju tek kupite najbolje bi bilo da ju ostavite u hodniku da se polako navikne na toplinu.

Domaće božićne zvijezde su daleko kvalitetnije i izdržljivije od uvoznih i ne doživljavaju velike temperaturne šokove prilikom kojih im otpadnu listovi.

“Prodaja svih kultura i u proljetnoj i jesenskoj sezoni se odvija podjednako jer
proizvodimo visokokvalitetno cvijeće. Nadamo se da će uz naše iskustvo, znanje i stručnost članova obitelji, sina doktora znanosti iz znanstvenog područja biotehničkih znanosti, snahe magistre inženjerke agronomije i kćerke magistre primarnog obrazovanja i buduće prvostupnice agronomije, nastaviti proizvodnja cvijeća i u budućnosti”, zaključuje Jasna.

Ova, isključivo sobna biljka, za vrijeme blagdana je prisutna u gotovo svakom domu, a također je i prikladan dar u ovo vrijeme godine. Priuštite si jednu božićnu zvijezdu po vašem izboru i uživajte u njenoj ljepoti i ovih blagdana.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno