13 C
Vinkovci
Petak, 20. svibnja 2022.

Sberbanka mogla bi od sutra imati novog vlasnika?

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr
Ukrajinsko-ruskom krizom počeli su i problemi za 70 tisuća deponenata Sberbanke. Do sutra ujutro traje dvodnevni moratorij prema kojem hrvatski građani dnevno mogu podići 7280 kuna. I to 4000 kuna u gotovini na šalteru, 2000 na bankomatu, a 1280 potrošiti putem POS uređaja.

Pred vinkovačkom poslovnicom Sberbanke ovih dana čeka se u redu, neovisno o tome što su depoziti na računima banke osigurani do iznosa od 100.000 eura. Narušeno je povjerenje, poručuju građani koji strahuju za svoj novac zamrznut uslijed oštrih sankcija.

Ni Kiara Goršić, sedmogodišnja djevojčica iz Zadra koja se od zloćudne bolesti liječi u Americi, ne može do donacija. U Sberbanci je zamrznut sav novac koji su prikupili, nekih 18 milijuna kuna donacija građana, rekao je otac Valentino, inače zaposlenik banke koji sada strahuje i od otkaza.

Ministar Zdravko Marić ohrabruje poručujući građanima da će tijekom sutrašnjeg dana svi moći do svog novca, a najavljuje moguću sanaciju i pomoć izvoznicima.

I viceguverner Roman Šubić uvjerava građane da će se za dva dana sve stabilizirati. Pojasnio je i za obitelj Goršić i za sredstva prikupljena za Kiaru da se ne može napraviti iznimka te da i oni moraju pričekati da prođe dvodnevni moratorij, a onda će se znati više.

Vlada će pred europskih tijelima inzistirati da joj se da šansa sanacije, no dođe li i do likvidacije banke u proračunu je dovoljno novca za isplatu osiguranih depozita njezinim klijentima, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Kako doznaje Jutarnji list već sutra bi Sberbanka mogla imati novog vlasnika jer se priprema hitna prodaje u Hrvatskoj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno