34 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Sedam istina Vinkovačkih jeseni

Više od autora

- vl promo-

Slogan ovogodišnjih 53. po redu Vinkovačkih jeseni je Pregršt istine, objavila je još tijekom medijske konferencije u veljači, scenaristica svečanosti otvorenja Ana Cvenić. Program se proteže kroz sedam scena koje na zanimljiv način tematiziraju probleme i životne situacije Šokaca i Šokica s kraja 19. stoljeća.

Nadahnuće, istaknula je Cvenić, pronašla je u djelima slavonske književnice Mare Šverl Gamiršek, ali i u tekstovima Matka Pejića, Vladimira Kovačića, Katice Čorkalo Jemrić te Ivana i Josipa Kozarca.

Svečanu ceremoniju otvara TS Dike interpretacijom poznate pjesme Drage Britvića Mirno teku rijeke, koju je uglazbio skladatelj Miroslav Biro, a u alternaciji 1959. prvi puta izveli Vice Vukov i Dušan Jakšić. Tome slijedi javljanje dva kulturno umjetnička društva s područja Cvelferije i obraćanje gradonačelnika Grada Vinkovaca Ivana Bosančića te posebnog gosta koji će otvoriti 53. Vinkovačke jeseni.


Svaka od sedam scena prikazuje jednu istinu, objasnila je Ana Cvenić te pokriva širok izbor tema poput narodnih vjerovanja, odnosa u obiteljima i odnosa prema došljacima iz ostalih krajeva Hrvatske, a sve završava najpoznatijom glazbenom točkom iz omiljenog hrvatskog mjuzikla Jalta, Jalta koju je napisao slavni skladatelj Alfi Kabiljo. Riječ je naravno o pjesmi Neka cijeli ovaj svijet u izvedbi Đani Stipaničeva i ostalih sudionika.

Poetika Pregršta istine prati hodočašće šokačkog življa na putu u svetište Majke Božje u Šumanovce uoči blagdana Velike Gospe te ispisuje kroniku jednog vremena u interpretaciji ekipe koju sačinjavaju imena poput Tatjane Bertok – Zupković, Sandre Lončarić Tankosić, Ane Pintarić, Tene Pataky, Vesne Tominac Matačić i mnogih drugih.

Na otvorenju posjetitelji mogu očekivati da će pogledati priču koja obrađuje problematiku Šokaca koja pripada prošlosti, koja je čvrsto vezana sa sadašnjim vremenom i kreće se prema budućnosti. Mara Šverl je ispod jedne svakidašnjice svoga vremena pronašla izvanredno fabularno, psihološko i tematsko bogatstvo vezano za Šokadiju“, izjavila je Cvenić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno