Osmi lokalni izbori objavom zbirnih lista imaju i službeno kandidate koji kreću u kampanju za prvog čovjeka Vukovarsko-srijemske županije nakon što je njome puna dva desetljeća upravljao HDZ-ov Božo Galić. Rokovi su istekli, a Županijsko izborno povjerenstvo je objavilo valjane kandidature i broj lista.

SDP-ov Davor Ćavar poručio je prilikom predaje kandidature da je prikupio i više potpisa nego je trebalo te se zahvalio stanovnicima županije na iskazanoj potpori koja će mu, rekao je, najviše trebati na izborni dan. „Moja kampanja će biti afirmativna i okrenuta rješenjima za bolje sutra svih naših građana,” naglasio je.

Uz potporu Ivana Penave, Domovinskog pokreta i HSS-a prvi je to obavio nezavisni kandidat Josip Dabro. Broj potpisa koje nije javno otkrio potvrda su, poručuje, da je donio pravu odluku, a listu za Županijsku skupštinu čine ljudi koji na čelu s njim žele promjenu. Na putu do Vukovara svratio je u Nuštar te objavio međusobnu podršku s Hrvojem Drinovcem, nezavisnim kandidatom za drugi mandat općinskog načelnika.

Definitivni rekorder na razini cijele države HDZ-ov je Damir Dekanić koji je uz kandidaturu ŽIP-u dostavio kutije s 25 561 potpisom. Podsjetimo, Božo Galić je s nešto manje glasova odnio pobjedu u 2. krugu prije četiri godine s poslovično manjom izlaznošću nego je bila u 1. kada je dobio 32 647 glasova. Dekaniću je ovo snažan vjetar u leđa ako odradi još dva i pol tjedna službene kampanje bez greške u koracima. Uočena je prvi puta pojavnost friziranih anketa, koje su pokazivale lažne podatke, ocjenjuje Mario Banožić. “Ova podrška koja se broji u potpisima najbolji je pokazatelj koji se ne može slagati. I jedno je sigurno, Damir Dekanić pobjeđuje u prvom krugu”, poručuje Banožić.

Nezavisni Nikola Kajkić, kandidaturu u kojoj je deponirao 6257 potpisa, predao je u društvu obitelji i HKS-ovca Marijana Pavličeka. Na koncu, svoju je kandidaturu u društvu druga dva imena na listi za Županijsku skupštinu – Darija Novaka iz Nuštra i Zvonka Jelića iz Vukovara, predao i Tomislav Panenić ne otkrivajući pri tome broj prikupljenih potpisa.

Županijsko izborno povjerenstvo provjerilo je dokumentaciju, uključujući i autentičnost potpisa te objavom zbirnih lista službeno dalo zeleno svijetlo za početak kampanje.

Za mandate u Županijskoj skupštini natjecat će se 7 lista: Nezavisna Dragana Crnogorca i Tomislava Panenića. Tri su koalicije: Domovinski pokret-NL Ivana Penave-HSS-DSNO-Desno-Zelena lista; potom HDZ-DHSS-HSU-HSP AS-HNS-HSLS te HS-MOST-HKS-SU-HSP i samostalno SDSS i SDP.

U utrku za zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine su nezavisni Dragan Crnogorac, Rado Lazić i Tatjana Mirić dok je SDDS-ov kandidat Srđan Jeremić.