2 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. prosinca 2023.

Sedam nagrada predstavi „Pljusak” na 12. Komedija festu u Bjelovaru

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Nakon velikoga uspjeha na državnoj smotri, 63. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama, gdje je proglašena najboljom predstavom, a glumica Josipa Jurković dobila je nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu, predstava „Pljusak” nastavlja nizati vrijedna priznanja.

Da je koprodukcija Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca i Gradskog amaterskog kazališta iz Županje, bila pun pogodak pokazao je i 12. Komedija fest u Bjelovaru, održan od 12. do 24. rujna, a gdje je „Pljusak” pobrao čak sedam nagrada.

To su: Nagrada za najbolju predstavu u cjelini, Nagrada za najbolju režiju Marku Sabljakoviću, Nagrada za najbolju kostimografiju Idi Klarić, Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu Dijani Ivkov, Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu Josipi Jurković i Snježani Puljić i Nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu Antunu Brajkoviću.

Tako je odlučilo Prosudbeno povjerenstvo 12. Komedija festa u sastavu: Erna Rudnički, predsjednica, kazališna, televizijska i filmska glumica, Ivan Ožegović, član, kazališni, televizijski i filmski glumac, redatelj i kritičar, Matija Jakšeković, član, glumac, scenarist i pisac.U ovu je predstavu uložen veliki trud, koji je rezultirao i pobjedom na državnom festivalu. Taj uspjeh nama je bio nevjerojatan, bilo nam je nedokučivo uopće pojmiti takav uspjeh, a nakon tog prvog i tako snažnog uspjeha, uslijedili su drugi festivali, uslijedili su pozivi i gostovanja. Sa svakim novim igranjem predstava je samo još rasla i bila sve uigranija, sve opuštenija i sve bolja. To nam je o samoga početka i bio cilj, a glumački ansambl je takvu moju želju uspio ostvariti i opravdati. To se pokazalo i na drugim festivalima, a naročito na ovom posljednjem u Bjelovaru”, rekao nam je po povratku s jučerašnje dodjele nagrada Marko Sabljaković, predsjednik Kazališta “Mika Živković” i redatelj predstave.

Predstava, koja je, ističe Sabljaković, jedinstvena i po tome što je riječ o prvoj ikada koprodukciji u amaterskoj kazališnoj produkciji u Hrvatskoj, potpuno je osvojila festivalsko Prosudbeno povjerenstvo.

Oni su bili potpuno neopterećeni državnim festivalom i uopće time je li neka predstava osvajala nagrade ili ne. Iz takve pozicije došle su i njihove prve riječi upućene nama, a rekli su kako je predstavu očito radio netko tko je profesionalac, a ansambl ju igra tako da može biti i u profesionalnom teatru. Te prve njihove riječi bile su nam dovoljan pokazatelj što oni o predstavi misle, a to se tako pokazalo i prilikom dodjele nagrada”, ističe Sabljaković.

Stav Povjerenstva, kaže, bio je da nagrade trebaju ići onima koji ih doista zavrjeđuju, a ne po načelu svakome ponešto. I tako je „Pljusak” ovjenčan s čak sedam nagrada.

Oni su smatrali da nagrade trebaju pripasti onima koji su zaista pokazali kako se to u amaterskoj produkciji može nešto raditi na visokoj profesionalnoj razini, a mi smo beskrajno ponosni što su upravo nas prepoznali kao takve”, ističe Marko Sabljaković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno