24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 2. listopada 2023.

Senzacionalna promocija “Rockanja u Vinkovcima” uz veliki koncert!

Više od autora

- vl promo-

Foto: Nina Živković + osobna arhiva

Iznimno mi je zadovoljstvo da ovom prilikom napokon mogu najaviti promociju knjige i dvostrukog CD-a nazvani “Rockanje u Vinkovcima“, koji će se zbiti u vrlo popularnom vinkovačkom rockabilly baru Hang Loose (Bana Josipa Jelačića 10), u subotu 9. listopada s početkom u 17:00 sati.

Nakon više od tri godine rada, naš Vinkovčanin, Ivica Aničić, konačno pred sobom ima završenu priču o jednom važnom dijelu povijesti protagonista ovog grada, onom dijelu te povijesti, koja je tako bitno utjecala na ono što se tada zbivalo (ili će tek doći) na glazbenoj sceni cijele, bivše velike države. Ivicina se priča zadržava u osmoj dekadi prošlog stoljeća, dobu u kojem su se u ovom gradu događale stvarno nevjerojatne stvari, vremenu kad su Vinkovci preko The Užasa, Pogreba X, The Karambola, Špilšula, Majki, Satana Panonskog, Nepopravljivih, Kaotičnih duša, Pokvarene mašte… bili jedna posve sebi svojstvena spona, koja je svojom autentičnošću povezivala različite škole punka, rocka i new wavea, tada velikih centara Ljubljane, Rijeke, Zagreba i Beograda.

Majke

Živopisni, i s izrazitom željom da autorski ostave trag, potpuno suprotno dijametralni od tadašnje glazbene scene, vjerojatno posve nesvjesno, direktno utječu na cijelu generaciju mladih bandova koji su tek nadolazili a osjećali isto. Iz Vinkovaca je grmjelo – “Slikar”, “Maggie”, “Pobuna”, “Iza zida”, “Iz sve snage”, “Oči u magli”, “Hajde da se drogiramo”, “Odlazim u pakao”, “Stvoren za tebe”, “Uništi me”… pa se javnost opravdano zapitkivala kako je moguće da sve to dolazi iz jednog malog grada, na prvu, nipočemu različitim od drugih takvih.

Taj odgovor, ako i još mnogo drugih, napokon ćete dobiti knjigom “Rockanje u Vinkovcima”, jer je upravo to tema Aničićeve knjige. U njoj se isprepliću osobne priče protagonista, a Ivica svojom impresijom vješto stvara vezivno tkivo između likova i poglavlja, potpuno odmjereno, nenametljivo i pitko. Autor ne opterećuje suvislim detaljima, već nam iznosi fakte, vrlo vješto posložene preko opisanih aktera, lokacija i događaja.

Budući da je izdavač knjige Matica Hrvatska, u suradnji s najvećom domaćom izdavačkom kućom Croatiom Records, ne čudi da je knjiga iznjedrila i nastanak istoimenog dvostrukog CD-a, na kojem se našlo čak 46 snimaka, ukupnog trajanja od gotovo dva i pol sata glazbe. Treba li uopće napominjati kako će baš ti snimci nekim bendovima, biti ujedno i prvo službeno izdanje?

Nepopravljivi

Sve to i još puno, puno, puno više događat će se u iduću subotu 9. listopada u prostorima rockabilly bara Hang Loose. Sama promocija knjige održat će se u 17:00 sati, uz sudjelovanje na tribini autora Ivice Aničića i lektorice Ljiljane Radobuljac Lile, izdavača – dr. Dražena Švagelja ispred Matice hrvatske i Želimira Babogredca ispred Croatie Records, te urednika izdanja CD-a Domagoja Bešlića i Gorana Čeliga. Nemojte se iznenaditi bude li među nazočnima i niz renomiranih  predstavnika domaće glazbene kritike.

I knjigu  CD-e ćete nakon izlaganja moći kupiti po promotivnim i ekskluzivnim cijenama, dok ćete paralelno sudjelovati u slušaonici, sastavljenoj upravo od pjesama sa CD-ova “Rockanje u Vinkovcima”.

I onda šećer na kraju…

the Karambol

U prvim večernjim satima započet će svirka, nesvakidašnja i drukčija, jer ćemo nakon puno godina na stageu vidjeti niz protagonista opisane scene, zajedno, kao prije više od 30 godina ka da je sve započelo. Nevjerojatan je odaziv bio svih uzvanika, a zbog čega ćemo u iduću subotu moći uživati u pjesmama grupa The Užas, The Karambol, Špilšul, Pogreb X, The Karambol, Nepopravljivi, Majke, Kaotične duše, Pokvarena mašta, Mlinski kamen i Taxi (novo ime s dobro znanim članovima benda). Stoga je za očekivati da ćemo, u različitim kombinacijama, vidjeti i čuti svirku koju će nam upriličiti Zoran Čalić, Kruno Domaćinović, Daniel Brdar, Kilmister, Vlado Bakarić, Pero Jelčić, Zolja, Štimac, Fuzy, (moguće i), Dujma, Hrco Tuček, Marijo Anušić, Adolf, Ramona, Petra, Crnjak, Slaven… i druge, koji će vinkovačku promociju “Rockanja u Vinkovcima” učiniti cjelovitim i dati joj značajan legitimitet.

Naravno, navedeni su samo oni spremni popeti se na binu jer lista uzvanika je puno duža.

Kompletan događaj pratit će i CMC televizija u sklopu čijeg programa ćete slijedećeg tjedna moći gledati i prigodne najave događaja.

Još više, i još preciznijih informacija, donosim vam neposredno pred sam happening, a za nadati se kako je i ovo već više nego dovoljno da se u subotu 9. listopada u 17:00 sati zaputite put rockabilly bara Hang Loosea (odakle god). Pred nama je večer koje ćemo se vjerojatno godinama poslije sa sjetom prisjećati. A možda se zapitati je li se i stvarno dogodila…

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno