28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Šestogodišnji Josip Kosmat državni prvak u mentalnoj aritmetici

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Učenici ALOHA centra Korijen znanja u Vinkovcima ponovno postižu izvrsne rezultate na Nacionalnom natjecanju u ALOHA mentalnoj aritmetici. I ove godine su se sa svečane dodjele nagrada u Samoboru kući vratili s peharima i medaljama.

Josip Kosmat, šestogodišnji dječak, osvojio je 1. mjesto u kategoriji Tiny Tots 1, a Filip Markota, učenik 5. razreda, osvojio je 3. mjesto u kategoriji Kids 8. Natjecatelji su rješavali 70 aritmetičkih zadataka u 5 minuta, u čemu su Josip i Filip bili iznimno brzi i točni, javljaju nam iz Korijena znanja.

Na svečanosti su također dodjeljeni certifikati djeci koja su došla do kraja ALOHA programa završivši sve stupnjeve, među kojima su i mladi polaznici Filip Markota i Ante Uzelac.

Podsjetit ćemo kako je ALOHA program mentalne aritmetike namijenjen djeci od 4 do 13 godina, a provodi se preko 25 godina u više od 40 zemalja diljem svijeta. U Hrvatsku ga prije 10 godina uvela dr. sc. Branka Novosel. Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je svoje pozitivno stručno mišljenje te se ovaj kvalitetan program provodi u preko 30 gradova diljem Lijepe naše.

Djeca pomoću njega, računajući u glavi vizualizacijom „mentalnog abakusa“, na zabavan način usvajaju nova matematička znanja. ALOHA program potiče cjelokupni razvoj djece, posebice razvoj matematičkih vještina, logike, apstraktnog mišljenja, pažnje, koncentracije, prostorne orijentacije i fotografskog pamćenja. Kako je stručna voditeljica dr. sc. Branke Novosel naglasila na dodjeli nagrada u Samoboru, ovaj program stvara nove generacije uspješnih.

Državnog prvaka Josipa Kosmata i brončanog Filipa Markotu trenirale su trenerice Darija Kostelić i Marija Andrijanić. Pod vodstvom stručnih trenerica Aloha programa i uz podršku roditelja koji su poticali djecu na rješavanje zadaća i dodatno vježbanje, uspjeh je bio neizbježan i Josip i Filip su s lakoćom usvajali aritmetičke operacije i rješavali sve zahtjevnije zadatke računanja.

S predanim radom i talentom, djeca predškolskog i školskog uzrasta koja prakticiraju ALOHA program postižu izvrsne rezultate na nacionalnim natjecanjima.

Trenerice su istaknule je kako je zadovoljstvo pratiti njihov napredak, što se očituje u poboljšanju koncentracije, fokusa, grafomotorike, brzine rješavanja zadataka, slušanja, fotografskog pamćenja i drugih vještina potrebnih za školski uspjeh i kasniji život.

ALOHA, napominju, povećava dječju inteligenciju kroz edukacijski program temeljen na tri ključne točke: računanje abakusom, mentalna aritmetika i didaktičke igre. Aritmetika, kao najstarija i elementarna grana matematike, proučava računske operacije s brojevima i ključna je za prirodne i društvene znanosti te svakodnevni život. Učenje aritmetike pomoću abakusa ne samo da razvija matematičke vještine, već i druge važne vještine korisne za školovanje i život. Darovitost, interes za matematiku, trud i redovito vježbanje u „teretani za mozak“ Korijen znanja, rezultirali su ovim sjajnim uspjesima.

Korijen znanja je škola matematike koja je ovu godinu obilježila svoju 8 godinu postojanja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno