U Zagrebu, Splitu, Brașovu i Ričici (Rumunjska), Pragu, Sofiji i Bratislavi, uz simultanu projekciju bugarskog film “Svaki zid su vrata”, autorice Elitze Gueorguieve , započinje jubilarna peta sezona KineDoka u sedam zemalja – Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

U ponedjeljak, 25. ožujka, točno u 18 i 30, u sedam europskih gradova i pet država, održat će se simultana projekcija filma „Svaki zid su vrata“ autorice Elitze Gueorguieve koja koristeći arhivske snimke poznate bugarske TV emisije prikazuje „rađanje demokracije“ kroz razmišljanja, ideje i ponašanje ljudi ove bivše komunističke zemlje. Redateljica filma gostovat će na projekciji u kinu Lumière, u Bratislavi, a razgovor nakon filma, putem stream-a, prenosit će se u dvorane u ostalim zemljama. Upravo ovom projekcijom započinje novi KineDok projekt koji će trajati do kraja godine.

Petu godinu za redom, zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca, svima poznat pod jedinstvenim imenom KineDok, na više od 25 lokacija Hrvatske donosi 14 svježih, festivalskih uspješnica među kojima se posebno ističu kontroverzni mađarski film o suvremenom ropstvu „Zarobljena žena“ (r. Bernadett Tuza-Ritter), nominiran za „europskog Oscara“ te nagrađen na brojnim festivalima, češko-hrvatska koprodukcija „U slučaju rata“ (r. Jan Gebert), o paravojnoj skupini u Slovačkoj koja regrutira na stotine mladih nominiran za Češku filmsku nagradu, hrvatski film „Dani ludila“ (r. Damian Nenadić), o dvoje psihički drugačijih ljudi, premijerno prikazan na festivalu u Locarnu, „Braća“ (r. Aslaug Holm), norveški doku-hit o svim zamkama odgajanja dvaju sinova te novi hit majstora doksa, Rusa Vitalija Manskog „Putinovi svjedoci“, prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

KineDok postaje dostupan i putem Videa na zahtjev

Zahvaljujući novoj usluzi videa na zahtjev, filmovi iz prošlogodišnjih KineDok kataloga bit će dostupni u online videoteci tijekom čitave godine. Riječ je o interaktivnoj videoteci na internetskoj platformi DAfilms.com koja je rezultat partnerstva 7 ključnih europskih dokumentarnih festivala. Svaki posjetitelj KineDokovih projekcija dobit će promo-kod putem kojeg besplatno može gledati KineDok naslove koje je propustio pogledati u posljednje četiri godine. Prva tura filmova bit će dostupna od 25. ožujka, nakon službene, međunarodne premijere KineDoka 2019.

Putem nove online platforme, KineDok želi povezati gledatelje i autore filmova, ne samo na projekcijama nego i u virtualnom prostoru. Na taj način on prerasta u projekt koji prelazi granice i okuplja sve ljubitelje europskog dokumentarnog filma na jednom mjestu.

Prva projekcija koja otvara novu sezonu prikazivanja kreativnih dokumentaraca na više od 25 lokacija diljem Hrvatske održat će se u zagrebačkom Dokukinu KIC te novotvorenom kinu Beton, u Domu mladih Split, koji postaje nova stalna lokacija za KineDok.

Više informacija o budućim projekcijama i posebnim događanjima, kao i online videoteku KineDoka pronađite na stranici kinedok.net.