Foto: 24sata

Sindikati koji se već 10 dana štrajkom u školama pokušavaju izboriti za povećanje koeficijenata od 6,11 posto prosvjedovali su danas na Markovom trgu pred zgradom Vlade, uz zastave, harmonike i pjesme posvećene premijeru Andreju Plenkoviću.

Branimir Mihalinec objavio je da u četvrtak prosvjetari nastavljaju štrajk u tri županije: Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj, a premijeru Plenkoviću na početku ovog neobičnog prosvjeda poslao je nekoliko poruka.

“Premijeru, prestanite obmanjivati narod. Povećanjem osnovice niste nadoknadili plaće. Do prošle godine sudbinu su s nama dijelili socijalna skrb, ali njima ste pomogli. Sada je vrijeme za nas. Dolazit ćemo dok se naš problem ne riješi”, poručio je Mihalinec te dodao da ignoriranjem sindikata čiji članovi štrajkaju neće riješiti problem.

Prosvjednici su nakon govora i zapjevali pod prozorima Vlade uz pratnju harmonike.

“Neka smo složni sada mi, štrajkamo dalje, tu smo svi. Učitelj mora dići svoj glas, za svoje đake i za sve nas”, zapjevali su prosvjednici na melodiju pjesme “Kuća na kraju sela” Miroslava Škore. Prepjevali su i “Zar je voljeti grijeh” Zorice Kondže. “Kap po kap Lijepa Naša tiho jeca. Dan po dan svi odlaze iz nje van. Izgubit će se po svijetu ako ih ne voliš ti. Pokaži bolji put i nove nade daj. Tuđe se rađaju misli, niz lice klizi nam bol. Zar ne bi ponovo sjeli zajedno za stol”, poručili su premijeru, nakon čega su udarili po bećarcu.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je danas da je povećanje plaća od 6 posto maksimum koji Vlada može ponuditi u ovom trenutku. Prosvjednici su mu poručili u stihovima poručili da laže da novca nema. “A sad zbogom, ostajte nam zdravo. Nastavljamo boj za naše pravo”, završili su raspjevani učitelji i profesori.