Pregovarački odbori Vlade i zdravstvenih sindikata održali su danas sastanak u Ministarstvu zdravstva, a kako bi započeli pregovore o povećanju plaća u zdravstvu. Sastanak nije donio željene pomake, nego je dogovoreno da će se novi održati u petak.

Kako javljaju s N1 televizije, ministar financija Zdravko Marić nakon sastanka je rekao kako je za petak zakazan novi sastanak i da ponovno moraju formalno imenovati pregovarački odbor, te da se razgovori nastavljaju. “Definirali smo teme o kojima ćemo razgovarati, otvorili smo početak novih pregovora. Sindikati su rekli da njihovi zahtjevi ostaju nepromijenjeni. Očekujemo da ćemo naći zajednički jezik”, rekao je ministar rada Josip Aladrović koji je također sudjelovao u današnjim razgovorima. Ministar zdravstva Milan Kujundžić nakon sastanka je rekao kako se počinje ispočetka. “U petak nastavljamo pregovarati i vjerujem da ćemo sve urediti do 31. listopada. Hvala sindikatima za razumijevanje i korektnost. Ovo je jedan “timeout”, vjerujem da će sve biti u redu i da će u konačnici zdravstveni djelatnici dobiti veće plaće, da ih zadržimo u Hrvatskoj”, poručio je.

S druge pak strane, nakon sastanka oglasila se i Ankica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara, koja je najavila da sindikati planiraju štrajk.

“Smatramo da odgađanje ne vodi nikamo. Moramo se organizirati. Proučujem građanima da očekuju veće liste čekanja. Za petak je dogovoren novi sastanak, vidjet ćemo tko je pregovarački tim. Dotad sazivamo naše ljude i organiziramo se da vidimo kad ćemo krenuti, na koji način i kojom snagom”, istaknula je Prašnjak. Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak izjavio je jučer kako sindikati ne odustaju od povećanja plaća te najavio da će, ako do povećanja ne dođe, pokrenuti sindikalne akcije, prenosi N1 televizija.

U Ministarstvu zdravstva 31. srpnja potpisano je produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s dva reprezentativna sindikata. No, Vlada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća, za tri posto od 1. kolovoza i za četiri posto od 1. listopada, za 72.000 radnika u sustavu, već je najavila nastavak pregovora.