Noćas je u kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu održana svečana hrvatska premijera filma “Colette”, novog uratka Washa Westmorelanda s Keirom Knightley i Dominicom Westom u glavnim ulogama. Film će od ovog četvrtka moći pogledati i publika diljem naše zemlje koji je do sada na festivalima u Sundanceu i Torontu gdje se prikazao pokupio simpatije kako kritike tako i gledatelja.

Tara Rosandić | s premijere filma “Colette”, 3. studenog 2018. | Photo: Nikola Grejza

Film o borbi za ženska prava u kojem Keira Knightley tumači poznatu književnicu Sidonie-Gabrielle Collete sinoć nisu propustili niti brojni poznati koji su došli pogledati ovu priču o književnici nominiranoj za Nobelovu nagradu. Tako su među prvima u Hrvatskoj “Colette” pogledali Tara Rosandić, Petra Vukelić, Goran Grgić, Robert Zuber, Uršula Tolj, Daniela Trbović, Perica Martinović, Erna Rudnički, Lana Pavić, Loredana Bahorić, Matea Elezović i brojni drugi. Sudeći prema prvim reakcijama nakon projekcije, film se uzvanicima iznimno svidio pa nam ne preostaje ništa drugo nego pričekati četvrtak kada film kreće u službenu kino distribuciju.

Ivana i Goran Grgić | s premijere filma “Colette”, 3. studenog 2018. | Photo: Nikola Grejza

Nakon što se udala za uspješnog Parižanina poznatog pod imenom Willy, Sidonie-Gabrielle Colette napušta svoj dom u kojem je provela djetinjstvo kako bi živjela u Parizu – mjesto gdje se spajaju intelekt i umjetnički glamur. Nedugo potom, Willy nagovara Colette da ona bude ta koja će pisati romane, a koji će se izdavati pod njegovim imenom. Ona uskoro započne pisati polu-autobiografski roman o odvažnoj i besramnoj djevojci sa sela imena Claudine. Roman postaje bestseler i kulturna senzacija. Colette i Willy postaju glavna atrakcija u Parizu, a njihove zajedničke avanture inspiriraju nove romane s likom Claudine. Međutim, Colette uskoro započne bitku za kreativnim vlasništvom svojih knjiga, bitku koja prkosi ulogama spolova tog vremena i koja će ju u konačnici natjerati da pobijedi društvene ograničenosti te izvrši revoluciju u svijetu književnosti, mode i seksualnog izražaja.

Danijela i Nataša Trbović | s premijere filma “Colette”, 3. studenog 2018. | Photo: Nikola Grejza

“Oštrouman”, “zabavan”, “uzbudljiv” samo su neki od epiteta kojima je hvaljen film “Colette”, a New York Observer proglasio ga je „najboljim povijesnim filmom u posljednjih desetak godina“. Kao najjaču kariku filma mnogi ističu upravi Keiru Knightley kojoj se smiješi nova, treća nominacija za Oscara (nakon uloga u filmovima “Ponos i predrasude” i “Igra oponašanja”).

Film “Colette” posredstvom Discovery filma u domaća kina stiže u četvrtak, 6. prosinca.