U općini Nijemci svjesni su svojih turističkih potencijala i unazad nekoliko godina ozbiljno su se uhvatili posla, te uz pomoć EU fondova počeli ulagati u razvoj ponude i kapaciteta, a taj trend polako prate i mještani, koji su također uvidjeli prednosti bavljenja ovim poslom. Naime, Martin Subotić, vlasnik istoimenog OPG-a došao je na na vrlo zanimljivu ideju i izgradio “Marcin salaš”, koji je službeno otvoren 31. prosinca 2018. godine.

Subotić je prijavio ovaj projekt na Javni poziv za dodjelu potpora izgradnji, obnovi i razvoju smještajnih kapaciteta na području općine Nijemci, te uz pomoć Turističke zajednice općine Nijemci dobio 20.000 kuna bespovratnih sredstava, a koje je uložio u izgradnju smještajnih kapaciteta.

“Marcin salaš novi je turistički proizvod kako u našoj općini tako i u našoj županiji jer nudi posebnu uslugu robinzonskog smještaja na OPG-u. Riječ je o objektu koji u sebi nosi dugu tradiciju i obiteljsku baštinu koju je davnih godina izgradio vlasnikov šukundjed. Problem s kojim se susrećemo su upravo smještaji jer hotel “Spačva” koji je na našem području nudio 120 ležaja, iznajmljen je Ministarstvu unutarnjih poslova za njihove potrebe. Novonastala situacija zahtjeva odlučnije i brže korake, pa smo tako u suradnji s Općinom Nijemci odlučili potaknuti privatni sektor na angažman. Kao rezultat na području Općine Nijemci s radom su započela dva privatna iznajmljivača, pa tako sada na ovom području uz Marcin salaš imamo i “Sobe Mira” u Lipovcu, vlasnice Mire Grgić koja nudi smještaj za 6 osoba”, ističe direktorica Turističke zajednice Nijemci Katarina Šarkić.

Napominje da u sklopu svoje ponude, uz vožnje brodom Sveta Katarina, u ljetnim mjesecima sada nude i vožnju čamcem na solarni pogon te kanue za prijevoz manjeg broja putnika, koji su zbog svojih karakteristika odlični za promatranje ptica. Također uveli su i niz novih manifestacija, kao što su “Božić u Nijemcima”, “Ljeto u Nijemcima” i “Međunarodni dan ptica selica”, a kako bi privukli što više posjetitelja. “Osim prirodnog bogatstva i ljepota nastojimo promicati i našu dugu i bogatu povijest, kao i kulturnu baštinu s kojima posjetitelje upoznajemo u zavičajnom muzeju “Luka Natali”, a obvezan je i posjet crkvi Sv. Katarine u Nijemcima i Sv. Luke u Lipovcu”, poručuje Katarina Šarkić. Također, dodaje, aktivno rade i na razvoju pustolovno-aktivnog turizma kroz razvoj biciklističkih ruta i staza na području Općine Nijemci, kao i pješačko-poučnih staza kroz šumske predjele, a u planu je i razvoj konjičkog turizma.