Od sutra počinje nogometna groznica diljem Europe pa tako i u Hrvatskoj, a ugostitelji ne odustaju od zahtjeva za produljenje radnog vremena.

„Već smo tražili radno vrijeme do ponoći. Sad je krajnje vrijeme da se to i napravi. Bilo bi u redu da za vrijeme Eura bude duže radno vrijeme. Toplija su vremena, ljudi će vani gledati utakmice, a to će pridonijeti gospodarskoj aktivnosti i ne treba se bojati”, rekla je Jelena Tabak predsjednica Nacionalnog ceha ugostitelja.

Hrvatska nogometna reprezentacija europsku smotru započinje na kultnom Wembleyu protiv jednog od domaćina. Utakmica Engleske i Hrvatske igra se u nedjelju u ranom popodnevnom terminu od 15 sati. U petak 18. lipnja Hrvatska igra u Glasgowu protiv Čeha u 18 sati, dok posljednju utakmici u skupini D Vatreni igraju protiv Škotske 22. lipnja također u Glasgowu od 21 sat.

Zasad nema službene odluke o produženju radnog vremena ugostiteljskih objekata pa će svi ugostitelji biti primorani poštivati aktualne mjere koje nalažu da kafići mogu posluživati goste do 23 sata. Jedina dobra stvar koja ide na ruku ugostiteljima je ta da Hrvatska prve dvije utakmice na Euru igra u ranijem terminu, a možda se do one posljednje utakmice u skupini i nešto promijeni kada je u pitanju rad ugostiteljskih objekata i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Vjerujemo da vinkovački ugostitelji s nestrpljenjem i u „niskom skipu” čekaju početak Eura i da njihove terase posluže kao male navijačke arene koje će biti glavno poprište nadolazećeg Europskog prvenstva.

Teško da će se ponoviti nacionalni ponos i naboj koji je prije tri godine bio u Rusiji za vrijeme Svjetskog prvenstva pa je teško očekivati navijačko ludilo poput onoga iz 2018. godine. No, tko zna, možda Vatreni svojim prezentacijama ponovno očaraju cijelu naciju. Ugostitelji vjeruju kako se Euro može gledati u mirnijem ozračju i uz poštivanje epidemioloških mjera. Jedino pitanje je vjeruju li u to i u Nacionalnom stožeru civilne zaštite. Kakogod bilo, ako za to bude pravog razloga, ništa neće moći spriječiti novu navijačku groznicu.