17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Sitno odbrojavamo do početka 58. svetkovine Šokadije

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

“Za točno mjesec dana ulicama našega grada ponovno će zasjati dukati, po 58. put ponosno ćemo zapjevati najdraže pjesme, zasvirati tamburice i svijetu predstaviti neprocjenjivo bogatstvo folklorne baštine cijele naše zemlje. Vinkovačke jeseni svoje će goste još jednom prigrliti na poseban slavonski način, s dušom i iz srca, pozivajući ih da uživo prate najpoznatije hrvatske kulturno-tradicijske priredbe, ali i da uživaju u brojnim popratnim sadržajima u sklopu najveće folklorne manifestacije u ovom dijelu Europe,” poručio je predstavljajući program gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić.

ARHIVA/57. VINKOVAČKE JESENI
ARHIVA/57. VINKOVAČKE JESENI

Desetodnevna hrvatska tradicijska manifestacija privodi kraju šesto desetljeće, a 8. rujna početak je 58. izdanja uhodane šprance koja kada bi se mijenjala više ne bi bila ono što živi u domaćem šokačkom puku, tolike godine, vinkovačkom.

Stvar je prestiža nastupiti na Vinkovačkim jesenima. Već brojka od 100 000 posjetitelja, koliko ih tih dana prođe gradom, dovoljno govori o ugledu manifestacije koja je davno prerasla granice Srijema i Slavonije.

ARHIVA/57. VINKOVAČKE JESENI
ARHIVA/57. VINKOVAČKE JESENI

Vinkovačke jeseni počinju Folklornim večerima, Županijskom smotrom folklora u trajanju šest dana, na kojima se predstavlja četrdesetak KUD-ova. Dukat će mnogima biti lajtmotiv ovogodišnjeg nastupa. Otvara ih vukovarsko-srijemski župan u društvu domaćina, gradonačelnika Vinkovaca i njegova zamjenika. Prethodi otvaranje tarabi malih obrta Slavonskoga sokaka s ponudom rukotvorina, šeširdžija, kožušara, proizvođača domaćih proizvoda, gastronomije restorana i neizostavnog čobanca kojeg svaku večer priprema drugo lovačko društvo s besplatnim porcijama za građane. Prvog vikenda predstavit će običaje i gastro ponudu Slovenija u Slavoniji. Uvod u svaku večer, tamburaši su na Sokaku koji pozdravljaju pjesmom goste grada na Bosutu okupljene na Trgu Vinkovačkih jeseni. Ondje će se izmjenjivati Slavonski sokak, Begeš, Sanjalice. Na potezu do središnje pozornice, Bircuz je mjesto koje će evocirati nekadašnja okupljališta naših starih uz čašicu i razgovor, mezu i pjesmu. Vinski šor okupljalište je ljubitelja božanske kapljice koji će imati prigodu kušati domaće sorte vina.

ARHIVA/57. VINKOVAČKE JESENI
ARHIVA/57. VINKOVAČKE JESENI

 

Seriju koncerata otvorit će prvog dana od 22 sata Doris Dragović pa redom, Đeram u subotu, Domenika u nedjelju koja će zabavljati i goste Dječjih vinkovačkih jeseni, Matija Cvek u ponedjeljak, Vranac u utorak, Fijaker u srijedu, Sinovi ravnice u četvrtak. Petak nakon otvorenja nastupa Stjepan Jeršek Štef, subota je Šimina, a Joletova završna nedjelja.


Organizator je nastojao zadovoljiti sve ukuse dajući ipak primat tamburaškoj glazbi koja čini okosnicu manifestacije, a čije središnje priredbe traju od 15. do 17. rujna.

Dva sjaja dukata, tema koju naveliko s glumcima šokačkog izričaja priprema redatelj i autor scenarija Marko Sabljaković podsjetit će na statusni simbol ovdašnjeg življa, sreću i prokletstvo domaćeg čovjeka.

Pozornica subote i nedjelje navečer pretvara se u Državnu smotru izvornog hrvatskog folklora praćenu revijom Etno frizura svijeta, tajlandskim folklorom. Popratno tih dana neće izostati Maraton lađa, izložba oldtimera.

Male Dječje vinkovačke jeseni prethodit će prvog vikenda Velikima i s 2500 mališana u svom mimohodu prikazati budućnost manifestacije, a muzejsko Dvorište ideja iznova će kod najmlađih poticati kreativnost kroz šarenilo druženja.

Svečani nedjeljni mimohod 17. rujna vrhunac je Vinkovačkih jeseni. Topot konja, zveckanje dukata, uštirkana ruva, ulašteni opančići, crven bijeli plavi, praćeno napjevima, natpjevavanjem, bećarcima i tamburom uz brojne goste još jednom će Gradu i Svijetu potvrditi tko smo, što smo uz poruku iz pjesme naša grana ne može propasti.

ARHIVA/57. VINKOVAČKE JESENI
ARHIVA/57. VINKOVAČKE JESENI

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno