23 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Slavni Sokolovi u iščekivanju su velike monografije brigade

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Udruga veterana 5. gardijske brigade “Sokolovi” službeno je registrirana 23. ožujka 2012. godine ponajprije s ciljem provođenja aktivnosti usmjerenih na pripadnike ratne 5. gbr i članove obitelji njihovih poginulih i nestalih suboraca, te očuvanja imena i djela postrojbe, obilježavanja obljetnica i važnih događaja i bitaka u Domovinskom ratu i zaštite časti i dostojanstva poginulih u Domovinskom ratu.

“Sjedište naše udruge je u Vinkovcima, a imamo i podružnice: Osijek, Vukovar, Nova Gradiška i Našice. U ovom trenutku brojimo ukupno oko 680 članova. U našim aktivnostima i projektima imamo potporu dijelom i od Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca, ali uglavnom od Ministarstva hrvatskih branitelja i najviše od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva”, ističe predsjednik Zoran Marunček.

Među uobičajenim aktivnostima one središnje su obilježavanje obljetnica vojno-redarstvenih operacija Maslenica, Lipanjske zore i Oluja, te posebice obilježavanje obljetnice brigade 5. listopada. Za ovu godinu kao veliki projekt najavljuju veslačku regatu koja će u Vinkovcima okupiti sve udruge članice Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. “Bit će to u vrijeme Vinkovačkih jeseni. Očekujemo sedamdesetak gostiju, a tu je i pedesetak nas domaćih, tako da će to biti stvarno velik događaj. Projekt je to koji ide preko Ministarstva hrvatskih branitelja”, najavljuje Marunček.

Veliki projekt koji je u tijeku svakako je i izrada monografije 5. gardijske brigade, a pod pokroviteljstvom Ministarstva obrane. “Na monografiji se radi već nekoliko godina i ona bi do kraja ove godine trebala biti gotova. Do projekta je došlo na našu inicijativu, a vodi ga stručni tim Oružanih snaga”, ističe Zoran Marunček.

Podsjetimo, 5. gbr HV osnovana je 5. listopada 1992. godine. Njena ratna prošlost, stoji u povjesnici postrojbe, seže daleko ranije jer je sastavljena od dragovoljaca i iskusnih ratnika i branitelja koji su se istakli tijekom 1991. i 1992. godine u obrani Vukovara, Vinkovaca, Županje, Osijeka, Đakova, Slavonskog Broda i drugih gradova istočnog dijela Hrvatske. Temelj “Sokolovima” dali su branitelji Vukovara, pripadnici 204. „A“ brigade te ratnici iz drugih postrojbi ovoga dijela Slavonije: 2. pješačke bojne (Vinkovačke) 3. gbr, 3. satnije (Novogradiške bojne) 3. gbr te 105., 106., 107., 108., 109., 121., 123., 124., 132. i 157. brigade HV, pripadnici MUP-a RH i branitelji i dragovoljci iz drugih postrojbi i drugih zemalja. Brigada je bila aktivna na svim ratištima u Hrvatskoj, a u borbi za slobodu i neovisnost poginulo je 89, a ranjeno je više od 300 pripadnika.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno