Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima i Hrvatska matica iseljenika Podružnica Vukovar 15. svibnja organizirali su gostovanje hrvatskog književnika i antologijskog pjesnika Mile Pešorde, sutvorca i potpisnika povijesne Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku (1971.), člana Europske akademije znanosti i umjetnosti. Mile Pešorda predstavio je svoju knjigu “Sloboda, mir meju nami – Eurogledi”, s tekstovima objavljivanima u “Hrvatskom slovu”. Promišljanja su to, kazao je, o životu i sudbini hrvatskoga čovjeka i naroda u suvremenosti i svevremenosti s pogledom na ono što je tu i uvijek s mišlju na sutra.

“Jer to sutra je ovdje, među nama, i ako ga promišljamo u našoj suvremenosti ono će nam se dogoditi onako kako mi predviđamo i želimo”, kazao je Mile Pešorda istaknuvši kako knjiga obuhvaća i pitanje hrvatskih branitelja, pitanje doma i domovine, pitanje svijeta i Europe.

“Jer mi smo sastavni dio cjeline svijeta, ali je važno da u toj cjelini svijeta ne zaboravimo na to što jesmo i da njegujemo vlastitu osobnost, duševnost, dakle identitet i kulturu i tako pridonosimo bogatstvu svijeta. Jer svijet je bogat i po našemu hrvatskom osebujnom bogatstvu, kulturno povijesnomu, književnomu, jezičnomu i svemu onomu što su Hrvati kroz povijest pridonosili u riznicu svijeta”, istaknuo je Mile Pešorda.

Predstavljanje knjige u dvorani MH u Vinkovcima upotpunio je nastup gošći iz Glazbene škole Josipra Runjanina Vinkovci, sopranistice Marije Jurković koju je za klavirom pratila prof. Tamara Krajnović.