20 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Slowdive – Slowdive (2017.)

Više od autora

- vl promo-


Iako se u jednom trenutku činilo kako će shoegaze ostati samo fusnota u (prvenstveno britanskoj) alter-rock povijesti, njegovi sanjivi vokali i slatkasta, neodoljivo melodična buka u novom su se mileniju pokazali izuzetno inspirativnima i utjecali na niz mladih bendova sa svih strana svijeta.

Većina shoegazera nove generacije, međutim, po pitanju kvalitete i inovativnosti nije se mogla mjeriti s pionirima žanra poput My Bloody Valentine, Ride ili Slowdive, zbog čega su njihovi reunioni s oduševljenjem dočekani od strane kritike, ali i publike u kojoj ima sve više onih koji u vrijeme ‘Lovelessa’ ili Rideovog prvijenca nisu bili ni rođeni.

Već prvi povratnički nastupi spomenute trojke učinili su uobičajene prigovore o naplaćivanju nostalgije prilično suvišnima i neutemeljenima, iako pravi i najvažniji test predstavljaju, dakako, novi studijski albumi. Poslije My Bloody Valentine i solidnog ‘MBV’ iz 2013. godine, sada su na red došli i Slowdive, petorka iz Readinga koja je u prvoj polovici devedesetih izbacivala fantastične ploče poput prvijenca ‘Just For A Day’ i općepriznatog remek-djela ‘Souvlaki’.

Nakon njih uslijedio je i blago autistični, gotovo ambijentalni ‘Pygmalion’ koji je ubrzo doveo i do raspada te osnivanja americana/folk-rock skupine Mojave 3, predvođene ključnim članovima Slowdivea Neilom Halsteadom i Rachel Goswell.

Sve to kao da kompilira njihov eponimni, četvrti po redu studijski album – ‘Don’t Know Why’ i ‘Slomo’ mlađe su sestre eteričnih, hipnotičkih pjesama s ranih EP-ja ‘Morningrise’ i ‘Holding Our Breath’, u ‘Everyone Knows’, ‘Star Roving’ i ‘No Longer Making Time’ prepoznajemo tripoidnu popističnost ‘Souvlakija’, dok ćete u osam minuta dugačkom finalu ‘Falling Ashes’ nabasati čak i na ledeno hladnu, dezorijentirajuću ljepotu ‘Pygmaliona’.

Neil, Rachel i Christian Savill gitarama su oduzeli ponešto efekata što nam u istinski predivnoj ‘Sugar For The Pill’ otkriva na kome su svoj zvuk bazirale današnje dream pop senzacije poput The xx.

Halsteadov šaputavi, introvertirani vokal ponovno ima savršenog suputnika u anđeoskom glasu Rachel Goswell koji glazbu kao da odvodi izvan vremena i prostora te ostaje lebdjeti negdje oko slušatelja, pozivajući ga u svoj tajanstveni, čarobni svijet.

Slowdive još uvijek sanjaju, nemojmo ih buditi. [Vedran Harča, ravnododna.com]

Popis pjesama: Slomo / Star Roving / Don’t Know Why / Sugar For The Pill / Everyone Knows / No Longer Making Time / Go Get It / Falling Ashes

Izdavač: Dead Oceans / [PIAS] / Dancing Bear, 2017.

SUGAR FOR THE PILL [VIDEO]

STAR ROVING [AUDIO]

Prethodni članakPrije kiše (1994.)
Sljedeći članakPlanet majmuna: Rat (2017.)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno