12 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Smiješi li se Plenkoviću neprikosnoveno treći premijerski mandat?

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Ususret ovogodišnjim parlamentarnim izborima Dnevnik Nove TV u suradnji s Ipsosom predstavio je za vikend rezultate velikog istraživanja javnog mnijenja provedenog tijekom prvih dvadeset dana veljače na uzorku 679 ispitanika koji će sigurno na birališta.

Pitanje svih pitanja: Koga biste izabrali za premijera?

Da imaju mogućnost izravnog izbora, 27 posto Hrvata za premijera bi zaokružilo Andreja Plenkovića. 

Od onih koji su istaknuli svoju kandidaturu, Sandra Benčić iz platforme Možemo drugi je izbor s 10,1 posto preferencija ispitanih.

Čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava sa 7,4 posto na trećem je mjestu, SDP-ovac Peđa Grbin trenutno uživa 6,3 posto potpore na četvrtoj poziciji.

Čak 24,5 posto je ispitanika koji na premijerskom mjestu vide ili žele nekoga drugog, a nikoga od imena koja se uopće emitiraju u političkom eteru ne želi 0,8 posto.

Bazen neodlučnih koji će sigurno izaći na izbore najveći je izazov za političke stranke koje će u zahuktaloj pretkampanji i predstojećoj kampanji tražiti potporu njih 20 posto.


Odbija se izjasniti 3,4 posto.

Glede stranačke podrške, svog predsjednika i aktualnog premijera Andreja Plenkovića podržava gotovo 82 posto HDZ-ovaca. Kao šefa Vlade preferira ga 2,8 posto SDP-ovih birača, 2,1 posto DP-ovih, a 5,1 posto ispitanih glasača MOST-a. Kako saznaje Dnevnik Nove TV, razloga za glavobolju ima trenutno Sandra Benčić jer 6 posto birača Možemo  Plenkovića ipak želi vidjeti na mjestu premijera.

Stranka je to koja uz prvotni nalet ipak ne može računati na stabilno biračko tijelo s obzirom na nesnalaženje u upravljanju glavnim gradom, komentari su birača odnosno simpatizera Možemo koje. Rezignirano se pitaju kako misle upravljati državom, ako nisu u stanju pokupiti smeće po Zagrebu. Prema svemu sudeći, s odmakom od četiri godine, potvrđuju se premise ozbiljnih političkih analitičara kako je platforma Možemo produkt SDP-ovog ‘pucanja po šavovima’ i sva potpora koju izanimiraju svest će se na dio birača ljevice čiji će se glasovi s obzirom na političko nesuglasje evidentno rasuti što D’Hondt egzaktno kažnjava.

Kada se analizira potpora Sandri Benčić, izravno bi ju za premijerku zaokružilo 35,4 posto ispitanih glasača Možemo i 15,6 posto SDP-ovih. Od onih koji će glasati za ostale stranke, da može, zaokružilo bi ju 22,4 posto birača među kojima sitnih 3,9 posto MOST-a, 4,6 posto DP-ovaca i neznatnih 1,5 posto HDZ-ovaca među kojima ima minornu potporu.

Penavu, prema istraživanju Nove TV, među biračima Domovinskog pokreta podržava 44,1 posto, Mosta 8,4 posto, HDZ-a 4,5 posto, SDP-a 2,3 posto, a prihvatljiv kao premijer bio bi za 3 posto Možemovaca.

Svega 33,2 posto birača SDP-a biralo bi za premijera Peđu Grbina, Možemo 2,1 posto, Mosta 1,9 posto, a iz Domovinskog pokreta glas mu ne bi dao nitko.

Smiješi li Andreju Plenkoviću suvereno treći premijerski mandat? Pratimo predkampanju, ali pričekat ćemo kampanju jer ondje će karte slagati neodlučni koji će izaći na izbore, a na strankama je da kandidatima na izbornim jedinicama osvoje povjerenje birača barem na za iduće četiri godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno