13 C
Vinkovci
Četvrtak, 11. kolovoza 2022.

Smjena generacija u općinama, u Vukovaru sve veća gužva

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Do ovogodišnjih lokalnih izbora ostalo je nešto više od dva mjeseca, situacija na županijskoj razini sad već neko vrijeme miruje, poznatim kandidatima još uvijek se ne priključuju novi, no, na općinsko-gradskom nivou to nije slučaj. U 26 općina(ukupno 85 naselja) i 5 gradova naše županije građani će birati svoje načelnike i gradonačelnike, a kandidati trenutno rade na tome da im pokažu i dokažu kako su ipak oni najbolji izbor.

Pisali smo već kako su velike oporbene stranke na našem području uglavnom podbacile i kako je trend nezavisnih kandidata koji idu u borbu protiv onih HDZ-ovih sve rašireniji, a tako će biti i ovoga puta.

Puno toga uoči ovih izbora u općinama je poremetio novi Zakon o lokalnoj samoupravi. Naime, načelnici su koristili mogućnost ostanka na svom poslu i volonterskog vođenja općine, dok bi u općini bio zaposlen njihov zamjenik. Od ove godine zamjenika više nema, bira se samo načelnik i iz tih razloga neki su morali mijenjati planove. S terena svakodnevno dolaze nove informacije, one najnovije iz Privlake i Andrijaševaca gdje svakako dolazi do smjene dugogodišnjih općinskih čelnika. Kandidat HDZ-a u Privlaci više neće biti Darko Galić kojeg će nakon tri dosadašnja mandata, svaki put osvojena već u prvom krugu, zamijeniti potpredsjednik općinskog odbora stranke Ivan Pejaković. S obzirom na godine, Pejakoviću je tek 37, u ovoj su se općini očito odlučili na smjenu generacija.

Slična situacija je i u Andrijaševcima gdje bi načelnikom trebao postati, protukandidata kao i na prošlim lokalnim izborima još uvijek nema, dosadašnji zamjenik Damira Dekanića, mladi Ante Rajković.

Razlog je poznat, Dekanić je kandidat za čelnog čovjeka županije, a Rajković je kao njegov prvi pomoćnik najbolje upoznat sa stanjem i poslovima u ovoj općini i kao takav najspremniji nastaviti tamo gdje je njegov prethodnik stao. Zanimljivo je i u Gunji gdje je dosadašnji načelnik Anto Gutić odlučio povjerenje birača osvojiti kao nezavisni kandidat, nakon što je odlučio istupiti iz HDZ-a. Kada su gradovi u pitanju, poznato je kako će u Otoku po osmi mandat Josip Šarić, dok u Županji gradonačelnik ponovo želi biti Davor Miličević. U Vukovaru su kandidat Domovinskog pokreta Ivan Penava i kandidat HDZ-a Nikola Mažar uz nezavisnog Željka Sabu dobili još jednog, po mnogima vrlo jakog protivnika. Radi se o kandidatu SDP-a Damiru Maduni, vukovarskom branitelju izrazito cijenjenom među građanima. Njima se pridružio i Pavao Josić, koji je protekle četiri godine djelovao kao vijećnik u Gradskom vijeću Vukovara kao član Živoga zida.

U Iloku će snage prema svemu sudeći odmjeriti dvije žene, dosadašnja gradonačelnica nezavisna Marina Budimir i kandidatkinja HDZ-a Renata Banožić.

Budimir je svoju poziciju u Iloku, unatoč brojnim problemima potvrdila i na nedavnim ponovljenim izborima te joj građani očito vjeruju, iako joj oporba svakodnevno pronalazi brojne mane.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno