-1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Smotra učeničkih zadruga okupila 78 školskih zadruga

Više od autora

- vl promo-

U svečanoj sali Barun Trenk održana je 34. Smotra učeničkih zadruga koja se u Vinkovcima odvila po drugi puta. Sudjelovalo je 78 školskih zadruga iz cijele Hrvatske koje su predstavile raznorazne zanimljive proizvode, a uz to su za posjetitelje i sudionike organizirane i kreativne i pokazne radionice.

Nakit, krpene torbe, med, sapuni, kreme sve je to samo mali dio repertoara koji se mogao vidjeti na Smotri učeničkih zadruga. Predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva Dragica Benčik istaknula je kako je ponosna na sve ono što hrvatsko zadrugarstvo doista i čini jer je odgajaju mlade ljude za život od najranije dobi te da na pravi način razvijaju vještine koje su potrebne za poduzetništvo pogotovo u današnjem vremenu kada Hrvatskoj u velikom broju nedostaje majstora, radnika u turizmu i ostalim društvenim sferama.

Osim toga, dodalo je kako učeničko zadrugarstvo obrazovnom sustavu može dati jednu određenu kvalitetu više. Zamjenik gradonačelnika Josip Romić izrazio je ponos što su Vinkovci domaćin ovakve manifestacije jer su građani imali priliku vidjeti koliki je značaj zajednice gdje svi učenici mogu izbrusiti svoje vještine i izraziti kreativnost tako ulažu u svoju budućnost. Učenica 4. razreda Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci Valentina Debelić predstavila je proizvode koje je njezina škola odnosno školska zadruga izložila.

„Kao jedan zadrugar djelujem u procesu stvaranja proizvoda koje smo izložili na Smotri učeničkih zadruga. Izradili smo sapune, balzame, imamo i presadnice, pekmeze i jabučne octe. Najzanimljivije mi je bilo izrađivati sapune jer imaju neku svoju formu i izgled te su najprirodniji jer nemaju nikakvih dodatnih bojila konzervansa baš su bio proizvodi. Za izradu je potrebno različito vrijeme ovisno o vještinama i znanju onoga tko proizvodi sapune. Proces je jednostavan, ali može potrajati jedno vrijeme”, kaže Debelić.


Smilje je trajnica koja obuhvaća šest rasprostranjenih vrsta diljem svijeta, a ono primorsko uspješno obitava u Dalmaciji, a što se sve od njega može proizvesti ispričao je učenik 4. razreda Srednje strukovne škole iz Šibenika Sebastijan Čardo.

„Imamo balzame, kreme, parfeme i svatko može pronaći nešto za sebe, a od smilja se mogu raditi razni proizvodi, primjerice čak i čaj. Najveći problem je skupljanje sastojaka koji nisu lagani za proizvest primjerice pčelinji vosak, dok su destilirana voda i lanolin. Sve u svemu nije toliko komplicirano za proizvest kod kuće. Ako imate sve dostupno krema ili miris se mogu napraviti za pola sata, a da biste imali gotov proizvod potrebno je nekoliko dana jer je potrebno da odstoji kako se s ljubili svi potrebni sastojci”, govori Čardo.

Vukovarski školarci odnosno zadrugari su izložili proizvode od kože što nije ništa čudno kada u obzir uzmemo poznatu tvornicu obuće Borovo.

„Prezentirali smo razne materijale i predmete koje smo izradili od kože koja je iz tvornice Borovo koja se nalazi u susjedstvu naše škole. Imamo magnetiće, olovke šnalice na kojima su motivi cvjetova od mos gume. Najteže je za napraviti je bilo ogrlica od kože, a u 45 minuta izradimo više ovakvih ogrlica”, istaknula je učenica Josipa Zovko koja pohađa Osnovnu školu Blago Zadro.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno