Velika gradska vijećnica u Vinkovcima bila je i premala na večerašnjoj promociji nove knjige Katice Alatrović iz Cerne, na kojoj se tražio stolac više. “Šokačka kuvarica” peta je knjiga iz pera ove Šokice i istinske zaljubljenice u Šokadiju i Slavoniju, ono starinsko i tradicijsko, koje cijeli život i živi, a prije nje kroz devet godina prethodile se: “Šokci i šokački običaji”, “Šokački spomenar – S koljena na koljeno od Austro-Ugarske do današnjih dana”, “Šokadija kroz život i prošlost” i “Šokadija u slikama – Stazama i drumovima”.

“Šokci su u svemu imali obavezne običaje i nepisana pravila pa tako i u spravljanju jela. Jelo su spravljali od onoga što su sami proizvodili, na vlastitoj njivi, u vlastitoj bašći, šljiviku, svojoj avliji. I nije bilo: tko bi što jeo i kad bi jeo. Točno se znalo kroz godinu kad se što pravi, kad se što jede, znalo što se jede u korizmi, za svatove, blagdane, tarabane, poklade, kirbaje… Od naši domaćih proizvoda žene su pravile na stotine vrsta jela. Živjele su u zajednicama, obiteljskim zadrugama i učile mlađe od starijih. A ta jela i ti kolači i ta tijesta, to je sve tako mirisalo jer je sve bilo domaće, ništa iz tvornice, ništa tretirano. Sve se pravilo uglavnom “iz glave”, a tek negdje između dva rata, kad dolazi više fela slatkih kolača, naše žene počinju zapisivati recepte pa sam i ja u nekim starim ladičarima pronašla neke recepte, koji su bili već u raspadu, ali sam ipak uspjela iz njih sačuvati stare kolače. Te su žene bile umjetnice svoga vremena i osjećala sam potrebu da im se odužim i da im se zahvalim”, istaknula je Katica Alatrović.

“Šokačka kuvarica”, istaknula je urednica mr.sc. Ljubica Gligorević, nije samo kuharica nego i svojevrsni priručnik o tome što se i kada radi tijekom kalendarske godine u jednom seoskom kućanstvu. “Autorica je na temelju bogatog iskustva, svoje obitelji i svog osobnog, svojeg dokumentarija, svojih memorabilija, priredila ovaj priručnik. Vezana je za sela šireg područja vinkovačoga kraja od Rokovaca, gdje je rođena, Prkovaca gdje je odrasla, Šiškovaca, Retkovaca, Ivankova, Starih Mikanovaca do Cerne gdje se udala. Unutar knjige su 32 cjeline i 15 podcjelina, riječ urednice, izdvojeni su neki manje poznati stari izrazi i frazemi. Knjiga ima nepunih 300 stranica i nepunih 600 ilustracija, starih i novijih fotografija. Autorica je pisala je o šokačkim avlijama, dvorištima, o malim i velikim kujnama, kuhinjama, o prostorijama u kojima se čuvala hrana, o pripravljanju hrane za zimnicu, o pripravljanju hrane za blagdane u suglasju sa životom u tom razdoblju, pripravljanju hrane za karmine, za svatove, za različite prigode, o svinjokoljskim proizvodima, o poslovima tijekom proljeća u bašći, vrtu… Dakle široko područje, ali vezano uz proizvodnju hrane”, istaknula je Ljubica Gligorević.

Uz autoricu i urednicu, prigodnim riječima obratio se i Zvonimir Liščić, predsjednik udruge Vinkovački šokački rodovi, izdavača knjige. Program je moderirala Milka Vida, a u glazbenom dijelu nastupio je TS “Salaš”.

Predstavljanje “Šokačke kuvarice”, moglo se čuti između ostaloga, upriličeno je i prigodno ususret Svjetskom danu hrane, 16. listopada.