Kontaktirajte nas

Aktualno

Šokci su nosili kapu, a gospoda šešir

Objavljeno

-

Svečano otvorenje 56. Vinkovačkih jeseni obilježit će tematski stih ‘Ide dika, kapu najerio”. Govoreći o slavonskom dijalektu, šokačkom govoru riječ je o starovirskom napjevu zabilježenom 2010. godine u Starim Mikanovcima, a koji se u tom mjestu izvodio do 50-tih godina prošlog stoljeća, upućuje nas uvodno autor scenarija Marko Sabljaković.

Tema je poznata, scenarij je gotov i brusit će se u narednim mjesecima. On što intrigira, a važno je za pojasniti, na ovom su našem području Šokci nosili kapu, a gospoda šešir. Naime, pokrivalom za glavu u domaćem govoru Starih Mikanovaca i našeg kraja koristila se riječ kapa, nikako šešir, pojašnjava argumentirano.

“Želim ovom prilikom spomenuti situaciju u kojoj sam se i sam zatekao kao srednjoškolac počevši istraživati tradicijski život. U mladenačkom neznanju i neiskustvu rekao sam da na glavi nosim šokački šešir na što me jedan retkovački Šokac uvrijeđeno prekorio rekavši da takvo što više nikada ne govorim nego zapamtim za vijeke vjekova da na glavi nosim kapu. Nikada na ovim našim prostorima Šokci nisu koristili izraz šešir. Njega su nosila gospoda i šešir je bio gospodski modni dodatak. Šokci su nosili samo i jedino kapu u svim prigodama,” prepričava Sabljaković anegdotu iz mladenačkih dana.

Brzoj školi slavonskog dijalekta pridodajemo i tamburu na što nas je jednom prilikom etnologinja magistra Ljubica Gligorević pristojno upozorila rekavši kako u Šokadiji ne postoji ‘tamburica’ samo tambura. To su te finese i ljepote šokačkog govora o kojima se uvijek da raspravljati, potvrđuje Marko, jer su vremenom dobile različite lingvističke inačice i tumačenja, no Šokadija izvorno pozna samo kapu i tamburu.

Suukus svečanosti otvorenja je susret građanskih Vinkovaca i šokačkog življa s početka 20. stoljeća, a u središtu je pozornosti ovaj odjevni dodatak svakog Šokca. Povezujući radnju i likove s njezinom životnom značajnošću, pojašnjava Sabljaković, upravo se kapa prožima kao motiv kroz sve epizodne scene koje prati scenarij otvorenja 56. Vinkovačkih jeseni, a koji će na središnjoj pozornici zaživjeti u petak, 17.rujna. Oživjet će stare Vinkovce i službeno ovjenčane statusom grada s početka 20-tih godina 20. stoljeća kada je tadašnjim korzom bujao život isprepleten susretom novog građanstva i strosjedilačkog šokačkog življa. Zanimljivo prožimanje jednih s drugima bit će pred publiku izneseno nizom događaja poput crkvenog goda na dan Sv. Ivana Nepomuka, prikazom djevojačkih ophoda Otočkih kraljica, polaganjem kamena temeljca za ondašnji Hrvatski dom, a povodom pučke svečanosti otvorenja i Cvjetnog korza 2. rujna godine Gospodnje 1923. Uz brojne aktere koji će sudjelovati u zbivanjima na pozornici događanja će posebno začiniti došljakinja u gradu, mlada ‘gospojica’ kako je šokački puk nazivao učiteljicu onog vremena. Intrigu pojačava povratak 30-godišnjeg šumara lugara u rodni mu grad, najavljuje scenarist i redatelj svečanosti otvorenja.

“Posebnost je tu ispreplitanje radnje njihovom neočekivanom sudbinom, a sve uz pratnju folklornih i glazbenih elemenata kao i narodnog ruha u službi obilježja baštine što je jako važno za tradicijski element srukture scenarija”, podcrtava. Detalje ipak ostavljamo čitatelju na maštu do same večeri otvorenja.

Nakon prošlogodišnjih pozitivnih komentara i županijske nagrade, autoru je kolokvijalno rečeno, pao kamen sa srca jer velika je odgovornost postaviti na scenu jednu takvu priredbu, uvijek pod povećalom javnosti posebno domaće, a koja Jeseni prati godinama. Marko je, izvjesno je, odabrao vlastiti put čime manifestaciji donosi novu širinu i kut gledanja, a što su Vinkovčani i većina pratitelja Jeseni blagonaklono prihvatili i honorirali poticajnim reakcijama.

“To mi je posebna radost. Iskreno, očekivao sam sumnjičavost i mali grč javnosti prije večeri otvorenja jer, metaforički rečeno, dogodila se promjena. Nakon respektabilnog dvodesetljenog autorskog i redateljskog potpisa nastavnice Ane Cvenić i njenog nemjerljivog doprinosa večeri otvorenja i cijeloj manifestaciji, odjednom sada dolazi netko mlad čiji početak je bio glumački na Jesenima. No, potom je učenik učio od učitelja kao suradnik i asistent teta Ani,” kaže Marko Sabljaković. Dodaje kako su mu reakcije koje su se dogodile nakon prošlogodišnjeg otvorenja dale dodatni vjetar u leđa i nadahnuće za nastaviti hoditi vlastitim putem sa svojom vizijom jedne od dvaju središnjih svečanosti najveće manifestacije tradicijske kulture u ovom dijelu Europe. Važno je bilo probiti led, a siguran je da će publika i ove godine biti jako zadovoljna posebnošću i dinamikom zanimljive priče prožete tradicijom, a opet prateći povijesna događanja u Vinkovcima s početka prošlog stoljeća. Osobni put, ideja, maštovitost i kreativnost, na koncu i promjena, obogaćuju manifestacije kao što je ova naša, vinkovačka, po mnogo čemu jedinstvena na svijetu. Svi događaji bit će prožeti u jednoj zaokruženoj cijelini scenarija protkanog tradicijskim karakterom slavonskog podneblja, zaključuje Sabljaković.

Zabilježimo u kalendare, svečanost otvorenja zakazana je za 17. rujna, a 56. Vinkovačke jeseni trajat će od 10. do 19. rujna. Nadajmo se bez ove epidemiološke nevolje koja nas je paralizirala i u kreativnom smislu. Treba nadoknaditi propušteno u 2020. godini.

Aktualno

U susret 56. Vinkovačkim jesenima, u Karlovcu sastanak hrvatskih ZAKUD-a

Objavljeno

-

Napisao/la

    321 pregleda
Foto: karlovački.hr

Grad na četiri rijeke bio je domaćin 3. susreta županijskih ZAKUD-a Hrvatske. Inicirali su ga predstavnici Zajednice kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije čije su boje branili tajnik Stjepan Đurković, voditelj Državne smotre folklora Dario Grčić, autor scenarija svečanosti otvorenja Marko Sabljaković i ostali suradnici.

Na radnom sastanku razgovaralo se o planu, provedbi rada i aktivnostima Zajednica do kraja godine, zajedničkom nastupu prema Ministarstvu kulture s ciljem značajnije promocije folklorne baštine te o provedbi ovogodišnjih, 56. Vinkovačkih jeseni, ovisno o epidemiološkom razvoju situacije.

Zahvalivši na domaćinstvu te prenoseći pozdrave župana Damira Dekanića, tajnik vukovarsko-srijemskog ZAKUD-a važnim je istaknuo zajedništvo i suradnju svih Zajednica ujedno predstavivši program Jeseni.

Foto: karlovački.hr

“Korona nam je dosta otežala rad i bitno je da znamo što trebamo napraviti da nam se tradicija i baština ne zaborave. Ove godine planiramo Vinkovačke jeseni od 10. do 19. rujna. Planira se da sve bude normalno kako su se i radile do sada. Dogovorili smo koje će skupine doći iz županija. Standardno je da imamo ukupno osamdesetak KUD-ova, od toga gostujućih je 24 te 25 grupa. Želimo da taj središnji program koji će biti 17., 18. i 19. rujna pokaže naše bogatstvo”, kazao je Đurković. U tijeku su pripreme za najveću tradicijsku manifestaciju u ovom dijelu Europe čija je svečanost otvorenja ove godine naslovljena tematskim stihom “Ide dika, kapu najerio”. Organizatori se nadaju kako će ovogodišnje Jeseni, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, biti održane u punom obimu te se pripremaju ništa ne prepuštajući slučaju, a s obzirom na zahtjevnost i broj sudionika. U tom smislu poseban naglasak sastanka bio je na Državnoj smotri folklora.

“Na inicijativu ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije u Karlovcu je održan treći sastanak predstavnika svih županijskih ZAKUD-a na razini Hrvatske. Tema ovih sastanaka je zajednička suradnja u očuvanju hrvatske tradicije. U godinu i pol dana zbog korone situacija se pogoršala i u vezi članstva i u vezi naših manifestacija. Mi bismo sada htjeli pomoći jedni drugima kako bi se naša tradicija očuvala i kako ne bi otišla u zaborav”, istaknula je predsjednica ZAKUD-a Karlovačke županije Jasna Požar za karlovački.hr

“Sastanak je okupio 25 sudionika iz cijele države. Ovo područje djelovanja doživjelo je velike štete zbog korone. Situacija je potaknula Zajednice da počnu surađivati. Prvi sastanak održan je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, drugi u Istarskoj i treći kod nas. Govorilo se o aktualnim temama i problemima, mogućnostima suradnje i o Vinkovačkim jesenima”, potvrdila je županica Martina Furdek Hajdin uz poziv svim folklorašima i ostalim sudionicima organiziranih manifestacija na odgovornost i pridržavanje epidemioloških preporuka. Također naglasila je važnost cijepljenja kako kako bi zajedničkim djelovanjem održali društvo stabilnim.

Hrvatski ZAKUD-ovci, doznajemo, najavljuju izradu zajedničke Deklaracije o suradnji.

Nastavi čitati

Aktualno

Knjige koje ovog ljeta nosimo na plažu

Objavljeno

-

Napisao/la

    290 pregleda

Bilo da je riječ o gradskoj ili morskoj, u torbi za plažu neizostavna je knjiga. Netko će po nju na kiosk, netko u gradsku knjižnicu, a u našoj vinkovačkoj ovoljetni hit je popularni serijal Sedam sestara spisateljice Lucinde Riley, dijeli s nama knjižničarka Klaudija Mandić kojoj prvoj na stol stižu najnoviji uvezi.

Priča o sestrama koje je, s različitih strana svijeta, posvojio milijarder poznat kao Pa Salt donosi individualnu potragu za korijenima kroz sedam svezaka: Majina priča, Olujna sestra, Sestra iz sjene, Biserna sestra, Mjesečeva sestra, Sunčeva sestra i Tajanstvena sestra.

Foto: Privatni album

“Trenutno čitam posljednji roman iz ovog serijala i toplo preporučujem jer čitajući ih proputovat ćete svijet i biti dio povijesnih događaja. Na polici me čeka najnoviji roman Josipa Mlakića – Na Vrbasu tekija i zbirka kratkih priča Mirjane Dugandžije, Rujanska kupačica. Obožavam kratke priče”, dijeli s nama svoj ljetni izbor Klaudija.

Dodaje kako su trenutno traženi i romani iz serije o obitelji Bridgerton. Autori koje trenutno jako čitamo i gotovo ih je nemoguće uloviti na polici su Fredrik Backman i Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao, Tjeskobni ljudi, Mi protiv vas, Medvedgrad potom Kristin Hannah i Moja Aljaska, Posljednji ples leptira ili Julie Caplin s Malim kafićem u Kopenhagenu. Korisnici ljeti najčešće posuđuju knjige kako bi “malo odmorili mozak i opustili se”. Beletristika je inače popularna kroz cijelu godinu, kaže Mandićeva, neovisno o godišnjem dobu. S obzirom na užurbani tempo života, u trendu su naslovi koji će odvesti u neke druge svjetove, živote i zanimljive priče uz koje na trenutak zaboravljamo svakodnevne brige i probleme.

S police kriminalističkih romana najtraženiji su Kuća na hridi Lucy Clarke, Klub istražitelja ubojstava četvrtkom Richarda Osmana, Nemirna krv Roberta Galbraitha. Od obiteljskih drama i ljubavnih romana, knjižničarka izdvaja Hannah Beckerman i Kad bih ti barem mogla reći. Veliki broj korisnika posuđuje naslove iz područja popularne psihologije jer nude rad na sebi, osobnim vještinama, odnosima s drugim ljudima i sa samim sobom.

Kada je riječ o školarcima, rušimo stereotipe.

“Iako je uvriježeno mišljenje da djeca i mladi ne čitaju, ugodno smo iznenađeni brojem naših mladih korisnika koji nas ne napuštaju ni u vrućim danima. Osim što redovito posjećuju naše ljetne radionice, posuđuju različite knjige. Najmlađi pak biraju slikovnice, a najpopularnije su Što je bubamara čula na godišnjem odmoru i serijal slikovnica o zloćestim bakterijama Mrljeku i Prljeku. Stariji vole Dava Pilkeya i stripove,” napominje knjižničarka koja osobno preporučuje domaće zanimljive, talentirane, duhovite, hrvatske autore kao što su Ivana Šojat, Marko Gregur, Josip Mlakić, Jerko Mihaljević, Tisja Kljaković Braić, Nebojša Lujanović, Edo Popović.

“Poziv svima je posjetiti Facebook stranicu našeg čitateljskog kluba Book Zone, na kojoj je preporuka članova našeg čitateljskog kluba, a svakako je odlična ideja za one koji ne znaju što čitati,” poručuje.

U knjižnici priželjkuju kako će iduće godine opet imati Knjigu na Banji, ali za organizaciju takve aktivnosti treba i veći broj knjižničara. Nadaju se pojačanjima i različitim sadržajima za sve građane. A do tada, uživajte u top ljestvici najčitanijih naslova ovoga ljeta po preporuci knjižničara i čitatelja. Naravno, ako ih ulovite na polici.

Nastavi čitati

Aktualno

U povijest 23. Ljetnih Olimpijskih igara u Tokiju upisao se i Vinkovčanin Tomislav Zadro

Objavljeno

-

Napisao/la

    1793 pregleda
Privatni album

U povijest 23. Ljetnih Olimpijskih igara u Tokiju, upisao se i Vinkovčanin Tomislav Zadro, paraolimpijac, predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza, na ovim Igrama prvenstveno u misiji voditelja ekipe okupljene oko Josipa Rumca, jednoga od 59 hrvatskih predstavnika na natjecanju čiji je domaćin glavni grad Japana.

Privatni album

Dvadesetšestogodišnji Rumac nije uspio završiti 244 kilometra dugačku dionicu, a koliko je zahtjevna bila olimpijska staza u Tokiju pokazuje i prosječna brzina pobjednika od samo 38.42 kilometara na sat. Vozači su pred sobom imali tri teška uspona, Doshi, Fuji i Mikuni, a nakon Doshija i Mikunija slijedio je i kraći uspon na Kagosaku. Sve to bilo je vrlo izazovno za hrvatskog biciklista, koji se držao u glavnoj skupini gotovo 200 kilometara, no uspon na Mikuni pokazao se prezahtjevnim, prenosi gol.dnevnik.hr.

Privatni album

“Olimpijska cestovna utrka je iza nas, svjetska elita na jednom mjestu, Josip i ja smo dali sve od sebe, 190 km apsolvirano, no malo je manjkalo do kraja”, napisao je Zadro nakon natjecanja. Josip je, inače, prošle godine preživio 20 dana torture na Giro d’Italia te 300 kilometara ovogodišnjeg biciklističkog pakla na jednodnevnom klasiku Milano – San Remo.

“Olimpijska biciklistička staza je bila zahtjevne konfiguracije, s gotovo 5.000 metara visinske razlike, što odgovara specijalistima, penjačima. No, istovremeno i vrlo atraktivna jer su se vozači penjali na vulkansku planinu Fuji, najviši vrh Japana. Ciljna ravnina bila je na poznatoj trkačoj automobilističkoj i moto stazi Fuji International Speedway”, opisao je vinkovački član olimpijske ekspedicije.

No, počastio nas je svojevrsnom sportskom razglednicom Tokija koji, usprkos strogim epidemiološkim mjerama, uspješno organizira ljetnu Olimpijadu na kojoj Hrvatska sudjeluje osmi puta za redom od samostalnosti.

Biciklisti su danas uzletjeli put Hrvatske, a Vinkovci su ponosni što boje njihova grada brani još jedan istinski sportaš i sportski djelatnik kojem je olimpijski moto Brže, više, jače karakterna crta.

Ljetne olimpijske igre završavaju 8. kolovoza.

Privatni album

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 9 sati

U susret 56. Vinkovačkim jesenima, u Karlovcu sastanak hrvatskih ZAKUD-a

Grad na četiri rijeke bio je domaćin 3. susreta županijskih ZAKUD-a Hrvatske. Inicirali su ga predstavnici Zajednice kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske...

Aktualnoprije 11 sati

Knjige koje ovog ljeta nosimo na plažu

Bilo da je riječ o gradskoj ili morskoj, u torbi za plažu neizostavna je knjiga. Netko će po nju na...

Aktualnoprije 12 sati

U povijest 23. Ljetnih Olimpijskih igara u Tokiju upisao se i Vinkovčanin Tomislav Zadro

U povijest 23. Ljetnih Olimpijskih igara u Tokiju, upisao se i Vinkovčanin Tomislav Zadro, paraolimpijac, predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza, na...

Aktualnoprije 13 sati

Vinkovački maturanti briljirali u Engleskom jeziku, Hrvatski nešto slabiji

Abecednim redom po školama, od 16 učenika koji su završili 4. razred njih 12 je prijavilo ispite na Državnoj maturi...

Aktualnoprije 15 sati

Slavonsku priču pričaju tipični slavonski likovi

U moru dizajnerskih majica, opet majice. No, ovoga puta majice s jednom slavonskom pričom, pričom koja kroz poznate stihove vinkovačkog...

Aktualnoprije 16 sati

Prvi put obilježava se Svjetski dan prevencije utapanja, 25. srpnja

Ove godine po prvi put u svijetu se 25. srpnja obilježava Svjetski dan prevencije utapanja. Generalna skupština UN-a usvojila je povijesnu rezoluciju...

Aktualnoprije 17 sati

HZJZ: Utrošeno preko tri milijuna doza bez prijavljenih nuspojava sa smrtnim ishodom

Više od tri milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa dosad je utrošeno u Hrvatskoj, bez ijedne prijave sumnje na nuspojavu sa...

Aktualnoprije 17 sati

U Hrvatskoj 125 novozaraženih osoba

U protekla 24 sata zabilježeno je 125 novih slučajeva oboljelih od COVID-19 pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Najčitanije