10 C
Vinkovci
Srijeda, 24. travnja 2024.

Spačva vodeći proizvođač i izvoznik peleta, a višegodišnja suradnja traje sa školama i javnim ustanovama

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Nema brige oko cijepanja i loženja, ušteda na grijanju je 20%, prosječno kućanstvo od 200 m² godišnje plaća 5000 kuna, a kupnju peći isplati u dvije do tri godine, kažu oni koji su prešli na ovaj, prema svemu sudeći energent budućnosti.

U vinkovačkoj Spačvi značajni dio proizvodnje otpada na proizvodnju peleta kojega i izvozi. Predsjednik Uprave Vladimir Bataković kaže kako su bioenergenti budućnost.

“Godišnji proizvodni kapaciteti su 55 000 tona peleta i 12 000 tona briketa, što nas čini jednim od najvećih proizvođača peleta u Hrvatskoj. Izvozimo najviše u Italiju i Srbiju, sve je veća potražnja i iz ostalih zemalja u okruženju. Značajan dio prodaje ostvarujemo na domaćem tržištu u najvećim trgovačkim lancima. Imamo i tri prodajna salona u Vinkovcima, Zagrebu i Splitu, u kojima kupci tijekom cijele godine mogu osigurati zalihe za zimu. No, energetska kriza izazvala je pravu pomutnju u proizvodnji drvnih peleta jer je cijena drvne sirovine koju koristimo narasla za više od 15 posto, cijena struje je otišla gore, a skuplji su i naftni derivati. Kada se sve zbroji, troškovi proizvodnje su značajno povećani u usporedbi s 2021.g. To se svakako odražava i na cijene na tržištu”, kaže Bataković dodajući kako je sve razvijenija svijest ljudi o alternativnim načinima grijanja i tu u prvom redu, kao obnovljivi izvori energije, spadaju briket i pelet.


“U prilog njihovom korištenju, osim ekonomičnosti, ide i mogućnost znatne novčane uštede. I dok je Spačva već dugi niz godina sinonim za izvrsnost u proizvodnji briketa, posljednjih godina investirana su golema financijska sredstva u modernizaciju i jačanje proizvodnje peleta, upravo zbog racionalnosti. Slobodno se može reći da je pelet energent budućnosti, čemu svjedoči i sve jača pozicija kako na svjetskom, tako i domaćem tržištu. Mogućnosti primjene sve su raširenije, a uzevši u obzir da je postao kvalitetna alternativa konvencionalnim načinima grijanja poput mazuta, lož ulja i plina, sve više javnih ustanova, ali i kućanstava prelazi upravo na ovakav način grijanja. Bjelin Spačva je prva tvrtka u Hrvatskoj koja je kupila cisternu za prijevoz peleta u rasutom stanju. Možemo odgovoriti na upite većih potrošača koji imaju potrebu skladištiti pelet u stacionarnim spremištima. Imamo dugogodišnju suradnju sa školama u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, kao i drugim većim kupcima i potrošačima peleta. U zadnjih nekoliko godina, osim domaćinstava, sve više javnih ustanova poput škola, kotlovnice prenamjenjuje za grijanje na pelet i ta će brojka u narednim godinama zasigurno još rasti”, zaključuje Bataković.

Spačva peleti su ENplus A2 kvalitete, a glavna razlika od A1 je količina pepela. Kod A1 dozvoljena je do 0,7%, a Spačvin A2 pelet ima pepeo 1%.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno