Zadruga Vinkovačka šparoga do nedavno je, sa sjedištem u Andrijaševcima, dobro funkcionirala i okupljala proizvođače ove visokodohodovne kulture iz Vinkovaca i okolnih mjesta. Imali su ukupno oko 120 hektara pod šparogom, od čega je polovina bio mladi nasad, što je ukazivalo na određenu tendenciju rasta proizvodnje, a zapošljavali su i 50-ak žena koje su posla imale i preko godine, ne samo u sezoni. Ipak, nedavno su se odlučili preseliti u Cernu gdje su nastavili s proizvodnjom, a prostori zadruge u Andrijaševcima ostali su prazni.

Svjesni prilike koja im se pruža, jer na šparogi se uistinu može dobro zaraditi, proizvođači iz Rokovaca i Andrijaševaca, uz potporu Općine osnovali su stoga novu, ovoga puta braniteljsku zadrugu i nastavili s proizvodnjom pod imenom “Rokovačka šparoga”.

“Mi smo prije svega otkupni centar za šparogu, no osigurali smo i dodatne poslove za 30 žena koje zapošljavamo, kako bi posla imale tijekom cijele godine, pa tako upravo u suradnji s PIK-om radimo na čišćenju luka. Na početku smo, trenutno raspolažemo sa 17 hektara uglavnom mladih nasada, s kojih smo ove godine ubrali oko 20 tona šparoga. Kada biljka dođe u puni rod ta bi se brojka trebala popeti na oko 4 tone po hektaru. U zadruzi nas je 10, od čega je sedmero branitelja zbog čega smo se i odlučili na ovaj model braniteljske zadruge. Želimo napredovati, ali još uvijek ulažemo postepeno, dok se ne steknu uvjeti za veća ulaganja. Od 150 tisuća kuna koje smo dobili nakon osnivanja braniteljske zadruge, isfinancirali smo traktor i hladnjaču, a jednu smo hladnjaču kupili od vlastitih sredstava. Možda i najvažnije od svega je da smo nabavili i novi stroj za sortiranje, koji na sat sortira i do 2.000 kilograma šparoge, a koji prepoznaje čak 17 različitih nepravilnosti na šparogi i onda sve to klasira i izvaže te na kraju preostaje samo uvezivanje snopova. Kroz neko vrijeme nadamo se da ćemo kupiti i stroj za uvezivanje, no takva nam je varijanta za sada još uvijek preskupa”, priča nam voditelj zadruge Jakov Andrin.

Dodaje da tržište imaju i da proizvod nije problem prodati, dobro surađuju s PIK-om, a u pregovorima su i sa stranim kupcima, naročito onima iz Njemačke.

“U Njemačkoj možete postići odličnu cijenu, od 3,5 do čak 5 eura po kilogramu na početku sezone, dok njihovo tržište nije zasićeno domaćom šparogom. Kod nas PIK plaća 18-19 kuna po kilogramu, što također nije loše jer nemate troškove transporta”, objašnjava Andrin. Ovom prilikom zahvalio se Općini na potpori i logistici i pozvao sve zainteresirane proizvođače da im se pridruže.