13 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Spoj matematike i umjetnosti u slike s koncima i čavlićima

Više od autora

- vl promo-

String art, kako naziv kaže, predstavlja umjetničko djelo koje se kreira od konca, vune ili meke žice u boji. Za njegovu izradu potrebna je čvrsta podloga i čavli kako bi se dobio željeni oblik koji se zatim ispunjava preplitanjem konca kako bi se formirala unikatna slika.

Moguće je napraviti puno različitih oblika i iznimno kreativne prikaze uz malo volje i mašte. Tako se mogu formirati jednostavni geometrijski oblici ili pak složeni oblici poput cvijeća, životinja, portreta i slično. Koncept String arta se prvi put javlja 1845. godine zahvaljujući engleskoj matematičarki Mary Everest Boole koja je koristila konac za prikazivanje krivih linija kako bi geometrijske oblike učinila razumljivijim svojim učenicima. Jedinstvenost ove tehnike prepoznali su Anita i Valerije Komesarović iz Vinkovaca te otvorili kućnu radinost naziva “Ako Art” – slike od konca. Često im pomaže i kći Norina pa je to pravi mali obiteljski posao.

“Kako je kćer rasla tako je od vrtićkih dana pokazivala ljubav za izrađivanjem stvari, najviše od papira te su joj škare i ljepilo stalno bili u rukama. Ja radim u trgovini s muškom odjećom i nikad se nisam mogla kreativno izraziti pa sam potaknuta kćerinom kreativnošću počela razmišljati o tome čime bih se mogla baviti. Prvo sam izrađivala slike za obitelj i prijatelje, a kako su stizale pozitivne povratne informacije otvorili smo domaću radinost. Sada surađujemo s oko 15 suvenirnica diljem Jadrana i pet suvenirnica u Zagrebu. Želja nam je proširiti se na što veće područje”, pojasnila nam je Anita te istaknula kako najviše voli izrađivati apstraktne slike ili slike slobodnog stila jer tada može pustiti mašti na volju i slagati kombinacije boja i preplitati ih onako kako ona želi.

Osim suvenirnica širem Jadrana i onih u Zagrebu, koje su dosad naručile veliki broj slika, najčešći kupci na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima, na kojima su prvi put izlagali, bili su stranci. Njihove slike “otišle” su u Njemačku, Kanadu, Švicarsku, ali i u Osijek, Split, Rijeku i druge naše gradove. “Za izradu jednostavnije slike potreban je otprilike jedan dan, a za one teže i kompliciranije motive potrebno je dva do tri dana. Svaki segment slike se radi ručno, od rezanja iverice, stavljanja platna, zabijanja čavlića, namatanja konca do uokvirivanja slike. Ako ih šaljemo dalje onda još sklapamo i kutije te pakiramo slike u njih. Za neku prosječnu sliku potrebno je u drvo zakucati 250 do 300 čavlića, a kako se sve radi ručno taj proces je dosta spor. Slike izrađujemo u svoje slobodno vrijeme tako da nam izrada svake slike uzme puno vremena, ali kada radiš nešto što voliš onda ništa nije teško”, dodaje Anita.

String art je svojevrsno spajanje matematike i umjetnosti, koje otkriva sliku unutar kruga ili nekog drugog oblika. Drugim riječima, riječ je o umjetničkim djelima koja se sastoje samo od konca i čavlića unutar radnog prostora, a to bi se definitivno moglo nazvati nekom vrstom čarolije. Ovo im je peta sezona koju su, kako kažu, uspješno odradili te se nadaju se da će to moći reći i za petnaestu po redu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno