Spomenar jednog stoljeća

0
1413

Nakon njegove prve knjige, autobiografskog djela “Najvjerniji”, koje govori o povijesti Cibalije i njezinih vjernih Ultrasa, a koja je u nakladi Matice hrvatske u Vinkovcima izašla još 2005. godine, večeras je upriličena promocija i druge knjige autora Ivice Aničića, jednog od najpoznatijih članova ove legendarne vinkovačke navijačke skupine. Prva njegova knjiga doživjela je dva izdanja, no kako sam zna reći, najvažnije je da je dobro prihvaćena kod navijača. Ova druga, “Spomenar jednog stoljeća – Željezničar-Lokomotiva-Vinkovci”, trebala bi pobuditi sjećanja na neke romantičnije dane, kada se u Vinkovcima nogomet igrao srcem i kada su Vinkovci živjeli za nogomet.

“Druga knjiga nastala je potpuno neplanski, spontano. Razgovarali smo jednom prilikom o stotoj godišnjici vinkovačke Lokomotive i sinulo mi je da bi bilo zgodno prirediti nešto za tih 100 godina, nešto što će ostati na uvid i mlađim generacijama. Odlučio sam se za izložbu fotografija i drugih rekvizita vezanih uz Lokomotivu, koju smo postavili u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci i koja je bila jako lijepo prihvaćena. Nakon tog glavnog dijela izložbe, jedan dio fotografija preselili smo u hol vinkovačkog željezničkog kolodvora i tamo su je svi imali priliku vidjeti. A moglo se vidjeti štošta, od slika i zastavica, pa do pehara starih 30 i 40 godina. Knjiga je nastala kao nadogradnja izložbe, iako je bilo teško naći dodatne potrebne materijale”, priča nam Ivica Aničić, Vinkovčanima poznat kao Ica.

Napominje da je jedan dio povijesnih spisa NK Lokomotive, današnjih HNK Vinkovaca izgubljen tijekom rata, dok je drugi dio izgorio zajedno s tribinom u Lenijama, a i većina onih koji se sjećaju tih starih vremena više nije na životu.

“Dio materijala sam uspio naći preko bivših igrača kluba, dio sam imao kod sebe, a puno su mi pomogli i Željko Turda, Ivan Grigić, obitelj Debeljak i ostali. Neke sam slike dobio i nakon izložbe, puno se ljudi javilo. Jednostavno, bilo mi je žao da sve to propadne i napokon sam siguran da ti materijali neće završiti u nekoj od ladica, jer sada su skupljeni u jednoj knjizi”, objašnjava Ica.

U knjizi se može pronaći mnoštvo zanimljivih podataka koji će zanimati zaljubljenike u nogomet, ali i u same Vinkovce. Recimo, mnogi ne znaju da je Lokomotiva nekada bila veliki klub, u rangu s tadašnjim vinkovačkim Dinamom, današnjom Cibalijom, te da su 60-ih godina prošlog stoljeća, po mnogima, igrali najljepši i najbolji nogomet na ovim prostorima i konstantno slavili u gradskim derbijima. Do preokreta je došlo 1968. godine, kada je tadašnji Dinamo konačno okupio kvalitetnu upravu i igrače, a tom je prilikom i dosta igrača Lokomotive prešlo na suprotnu stranu. “Te godine su Lokomotiva i Dinamo odigrali 2:2, Dinamo se žalio na utakmicu jer je Pinkec, odnosno Janković, bio i igrač i trener. Na kraju je usvojena druga žalba, prva nije prošla, i s ta dva boda Dinamo se izjednačio s Lokomotivom i na gol razliku postao prvak lige. I tu se Dinamo zahuktao, nakon čega su počeli graditi put ka prvoj ligi. Zanimljivo je i da su od 1921. do 1926. godine ova dva kluba djelovali zajedno zbog neimaštine. Osvajali su pod istim imenom trofeje, a isti su teren često dijelili u Lenijama. Tako da ih puno toga veže, i rivalstvo i prijateljstvo”, ističe Aničić.

Za današnje HNK Vinkovce kaže da kao klub imaju budućnost jer imaju jako puno djece, a čim imaju puno djece, poručuje, to znači da dobro rade.

Najavljuje Ica i treću knjigu, koja bi svoju promociju trebala doživjeti već ovo ljeto, a koja će pod jednim naslovom okupiti sve vinkovačke punk i rock bendove 80-ih godina.

“Treća knjiga je gotova, dugo je godina pisana ali kako je sve ovo meni samo hobi jednostavno ne žurim. Satan Panonski, Majke, Kaotične duše, Karambol, Pokvarena mašta, svi su oni dio jedne izrazito talentirane generacije i žao mi je da se o njima slabo zna. Mislim da će knjiga biti jako zanimljiva jer govorit će o jednom nostalgičnom vremenu u kojem su Vinkovci bili punk i rock središte, o vremenu kada su nas cijenili i Ljubljana, i Zagreb, i Beograd i Sarajevo”, prisjeća se autor, sad već možemo reći, tri značajne knjige o životu Vinkovaca.