FOTO: MORH

Povodom obilježavanja 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja jučer je na Ošjaku, jednom od vrhova Dinare na 1.657 metara nadmorske visine, održano svečano otkrivanje spomenika pod nazivom “Spomenik Domovini”. Riječ je o spomeniku hrvatskim braniteljima i hrvatskoj državi. Postavljanje spomenika na vrhu Ošjak inicijativa je Planinarske udruge “Dinaridi” i udruge veterana 7. gardijske brigade Puma. Ministar obrane Damir Krstičević u ovoj prigodi podsjetio je kako je upravo na veličanstvenoj Dinari, krenulo oslobađanje Republike Hrvatske u završnim operacijama Hrvatske vojske.

“Ključna strateška odluka prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana bila je izlazak Hrvatske vojske na Dinaru u 11. mjesecu 1994. godine. U teškim uvjetima, upravo su dvije gardijske brigade, Pauci i Pume, ovdje na nemilosrdnoj Dinari, zajedno s ostalim postrojbama Hrvatske vojske dale ogroman doprinos. Odradili smo ključne operacije, Zimu 94′, Skok 1, Skok 2, a kruna je bila operacija Oluja. Jedinstveno je što je hrvatski vojnik opstao na Dinari, izdržali smo jako teške uvjete jer smo znali da možemo i moramo, za našu Hrvatsku”, rekao je Krstičević.

“Operacija Oluja bila je veličanstvena, a čast oslobođenja našeg kraljevskog grada Knina pripala je 4. i 7. gardijskoj brigadi Hrvatske vojske, ali ono što se često zaboravlja je da je priprema za Oluju započela puno prije same operacije”, podsjetio je.

“Bez predanosti i požrtvovnosti hrvatskih branitelja ne bi bilo ni konačne pobjede u operaciji Oluja koja je simbol našeg vojničkog uspjeha i kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu”, rekao je ministar i naglasio kako posebnu zahvalnost treba iskazati poginulim hrvatskim vitezovima i njihovim obiteljima.