Sportske aktivnosti i povratak u trenažne procese svih sportova i svih uzrasta mogle bi prve u planu popuštanja mjera za koje je izvjesno da će se dogoditi početkom veljače nastavi li se epidemiološka situacija kretati u ovom smjeru padajućih brojki i ne pojavi li se, u međuvremenu, i kod nas novi soj virusa od kojega ponovno strahuje struka, dao je za naslutiti ministar zdravstva Vili Beroš nakon višesatnog sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrima u hrvatskoj Vladi.

“Razmišljali smo da sportske aktivnosti stavimo u prvi plan što se tiče popuštanja mjera. Netko zagovara otvaranje teretana, ali nitko nikome ne brani trčanje npr. oko Jaruna ili na Sljemenu. No, i otvaranje fitness centara bit će tema razgovora, a odgovor ćete imati do sredine idućeg tjedna”, rekao je Beroš novinarima po završetku višesatnog sastanka.

Ministar je potvrdio kako se razgovara o tome da se učenici viših razreda osnovne škole vrate na nastavu u škole.

“Stanje nam dozvoljava razmišljati o relaksaciji mjera. Imali smo međuresorni sastanak. Analizirali smo od svjetske situacije preko europske do naše u Hrvatskoj. U ovom trenutku naše stanje je izuzetno zadovoljavajuće koje nam dozvoljava da razmišljamo o eventualnom popuštanju, iako se u Europi razgovara o dodatnom zatvaranju. Budite sigurni da ćemo detaljno analizirati sve ove elemente,” izvijestio je.

Analiza dosadašnje učinkovitosti mjera bila je prva na dnevnom redu, a idućeg tjedna dodatno će se evaluirati trenutne mjere koje ističu sa zadnjim danom siječnja. Beroš je naglasio da je svaki resor dobio zadatak procijeniti situaciju kako bi konačna odluka bila u skladu s trenutkom. Uzet će se apsolutno sve u obzir, no važno je naglasiti, iskrsne li kroz par dana neka nova okolnost, primjerice pojava novog soja u Hrvatskoj, sve planirano pada u vodu, ustvrdio je ministar zdravstva.

“Naše nastojanje da relaksiramo postojeće stanje svojevrsna je nagrada i zahvala hrvatskom narodu za odgovorno ponašanje, ali to mora biti u skladu sa situacijom, uključujući i situaciju s cjepivom”, dodao je.

Referirao se i na pismo nacionalne Udruge ugostitelja odaslano Vladi i Stožeru koje ukazuje na određene probleme i eventualni povlašteni položaj nekih vrsta objekata. Bitno je da se mjere prema svima odnose na isti način, ali to nije moguće uvijek postići, odgovorio je.

“Naravno da nismo to napravili namjerno, pojedini kafići su zatvoreni, a kava se prodaje na benzinskim crpkama i nekim restoranima. No o tome ćemo više razgovarati sljedeći tjedan”, zaključuje Beroš.