Vinkovački lađari u Metkoviću obavljaju posljednje pripreme uoči današnjeg, devetog po redu, nastupa na Maratonu lađa na Neretvi. Vinkovčani su u dolini Neretve uvijek rado viđeni gosti, a tako je i ove godine. Kako javljaju, domaćini su ih lijepo primili i na jugu Hrvatske uvijek se osjećaju kao kod kuće.

Trenutno je u tijeku i posljednji trening pred današnju utrku, koja počinje u 17 sati. Lađari će odveslati preko 22 kilometra dugu stazu, a dolazak prvih lađa na cilj očekuje se između 19 i 19:30 sati.

Posebno je važan kontinuitet nastupa Vinkovčana na Maratonu lađa, koji će im slijedeće godine osigurati srebrni lađarski štit, a koji zaslužuje ekipa s minimalno 10 odveslanih utrka. Inače, Maraton lađa po broju izravnih sudionika natjecanja jedno je od najmasovnijih natjecanja u Hrvatskoj. U prosjeku sudjeluje 35 posada s po 18 članova, što daje brojku od preko 600 natjecatelja svake godine. Po gledanosti, jedan je od najvećih događaja Hrvatskoj, a ujedno i turistički spektakl i atrakcija. Računa se da ga uživo gleda nekoliko desetaka tisuća gledatelja duž cijele rute, što uz obalu Neretve, što u turističkim i privatnim brodovima.

Najdojmljiviji i najatraktivniji trenutak je start u Metkoviću. Tada veslači u gusto zbijenim lađama, uz tutnjavu bubnjeva kreću prema cilju u Pločama. Iako je cilj daleko i ruta naporna, na startu sve posade zaveslaju kao da je cilj 100 metara dalje, te u istom ritmu voze cijelom rutom. Pobjednička posada dobiva zlatne medalje, prijelazni pobjednički štit knezaDomagoja težak 27 kilograma i mali štit u trajno vlasništvo, te novčanu nagradu.