33 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Spriječimo nasilje prema ženama

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U prostorijama sjedišta tvrtke Borovo u Vukovaru jučer je predstavljen preventivni projekt “Lily #RESPECTUS – SPRIJEČIMO NASILJE PREMA ŽENAMA”, usmjeren na sprječavanje svih oblika nasilja nad ženama. Uz brojne poznate goste koji su sudjelovali na predstavljanju projekta, recimo ovom je prilikom reper Marin Ivanović Stoka premijerno izveo pjesmu Lily, najzanimljiviji dio zasigurno je bila tematska vježba pod nazivom “Reagiraj”, koju je Interventna policija Policijske uprave vukovarsko-srijemske izvela uz pomoć djelatnica ove tvrtke, a na kojoj su demonstrirali tehnike obrane. “Važno je da žene budu osviještene i da ne moraju šutjeti i trpjeti, odnosno, da konačno imaju osmjeh na licu i da žive život sa što manje problema. Nasilje nije bauk, ne trebaju šutjeti, moraju imati svoje ja” poručila je jedna od sudionica vježbe, djelatnica Borova, Tanja Božić.

MUP sustavno radi na prevenciji protiv raznih oblika nasilja, a prošle su godine imali 10.000 prijavljenih prekršaja slučajeva nasilja u obitelji i nad ženama.

“Bilježimo i porast broja kaznenih prijava za te slučajeve. U prva četiri mjeseca imali smo podignutih 298 kaznenih prijava za te slučajeve dok smo u isto vrijeme prošle godine imali 187 prijava. Policija je dobila i dodatne upute da gdje ima elemenata i prekršajne i kaznene odgovornosti da se ide na kaznenu odgovornost kako bi to bila i svojevrsna poruka”, rekao je ovom prilikom ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ovom događaju nazočila je i producentica i glumica Jelena Veljača, koja je prije nekoliko mjeseci organizirala prosvjed gdje je ukazano na problem nasilja nad ženama. Govoreći ispred Inicijative spasi.me Veljača je kazala kako se obiteljsko nasilje mora iskorijeniti te da ono nije obiteljska stvar nego je to državna stvar koja je ključna za zdravlje društva.

Rekla je i kako su svjesni i da brojka prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja nije realna brojka jer je puno neprijavljenih slučajeva. “Svjesni su toga i ljudi iz MUP-a koji vode projekt Lily i iza njih mora stati sudstvo. Nakon što policija odradi svoj posao tada kreće cijeli sistem tako da obiteljsko, tjelesno i seksualno nasilje ostaju nekažnjeni. Ne može se dogoditi da se za slučaj nasilja plati prekršajna kazna od 500 kuna jer je to onda poruka da je nasilje ok”, naglasila je Veljača. Istaknula je i odličnu suradnju s MUP-om, kao i nadu da će njihov primjer slijediti i ostale strukture vlasti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno