11 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Štafeta smrti – svjedočanstvo sudionika proboja iz Bogdanovaca

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” Vinkovci” večeras je prikazan dokumentarni film “Štafeta smrti” scenaristice i redateljice Nade Prkačin u produkciji Laudato TV.

Film, istaknuto je u najavi, podsjeća na konkretne događaje iz Domovinskoga rata koji su se zbivali od 10. do 22. studenog 1991. u minskom polju nedaleko od Marinaca. Od 11 hrvatskih branitelja koji su te nedjelje iz okupiranih Bogdanovaca krenuli u proboj s civilima, danas su živa samo dvojica. Živote su u proboju izgubila njih sedmorica, dvojica su umrla nakon rata, a danas su živi Ivica Jurčan i Đuro Kovačević. Oni su i glavni pripovjedači strahota kroz koje su prolazili preživjeli, ali i teško ranjeni sudionici “štafete smrti”. Smisao filma je podsjetiti na hrabrost hrvatskih branitelja i nesebično žrtvovanje za slobodnu i neovisnu Hrvatsku bez obzira na kojim su se hrvatskim bojišnicama nalazili.

Prije projekcije nazočne u kazališnoj dvorani ispunjenoj do posljednjega mjesta, pozdravio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, a nakon što je film prikazan obratili su se i Ivica Jurčan i Đuro Kovačević.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno