I ove godine ulicama Vinkovaca provozali su se oldtimeri, a u organizaciji Oldtimer kluba “Satri sjaj” Vinkovci i u sklopu 6. Slavonskog oldtimer rallya. Stare automobile i motocikle Vinkovčani su mogli pogledati izložene u središtu grada, nakon čega su se sudionici uputili na vožnju trasom dugom 60 kilometara. Posjetit će, naime, općine Slakovci i Drenovci, a krajnji cilj im je Gunja, koja ove godine obilježava petu godišnjicu katastrofalnih poplava.

Na 6. Slavonskom oldtimer rallyu sudjeluje preko 80 sudionika iz nekoliko oldtimer klubova iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije.

“Posebno bih istaknuo da nam je danas krajnja destinacija Gunja, jer svaki Slavonski oldtimer rally do sada imao je za cilj promovirati, ne samo Vinkovce, nego i ostala mjesta naše županije. Kroz našu vožnju dugu 60-ak kilometara svi naši gosti, koji su nam došli iz Hrvatske i inozemstva, moći će pogledati ljepote ovoga kraja. Ove godine uspjeli smo skupiti oko 40 motocikala i isto toliko automobila i moram reći da ima uistinu krasnih primjeraka za vidjeti. Recimo, tu je jedan NSU motocikl iz 1935. godine, dakle još iz doba prije Drugog svjetskog rata, ali i vrlo stari automobili, kao što su na primjer Ford Taunus i Mercedes Ponton iz pedesetih godina prošlog stoljeća”, ističe predsjednik Oldtimer kluba Stari sjaj Tomislav Šunjić.

Inače, ovaj vinkovački oldtimer klub osnovan je u ožujku 2011. godine, a glavni razlog osnivanja bilo je okupljanje zaljubljenika i kolekcionara starodobnih vozila kao i očuvanje tehničke baštine na području Vukovarsko-srijemske županije.

Prvi i jedini je klub takve vrste u našoj županiji, a trenutno okuplja preko 50 članova.

Članovi kluba posjeduju vrlo zanimljivu kolekciju starodobnih automobila i motocikala, a mnogi su nedavno po prvi puta, nakon dužeg vremena i restauracije, postavljeni na cestu i čekaju ih susreti i izložbe diljem regije. Zanimljivo je da su u travnju 2012. godine postali i trideseta članica Hrvatskog oldtimer saveza, koji je pak član međunarodne udruge za očuvanja starodobnih vozila FIVA, koja propisuje pravilnik o kategorizaciji i vrednovanju starodobnih vozila i nalaže stroga pravila očuvanja tehničkih tvorevina.