19 C
Vinkovci
Petak, 2. lipnja 2023.

Stiže prava suha zima

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Siječanj će od sutra pokazati svoje zube. Uvertira je bio sjeverac koji je sa sobom prošlih dana donio znatnije zahlađenje. Prema najavama prognostičara, idući tjedan stiže prava suha zima.

Ujutro bi temperatura u Vinkovcima mogla ići i deset stupnjeva ispod ništice pa su preporuke svima koji rano izlaze iz kuće dobro se zaštititi od hladnoće.

Jutra i noći biti će poprilično hladna uz koju pahulju snijega.


S obzirom na nadolazeći val zahladnjenja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upozorenje i za istok zemlje s naglaskom na umjerenu opasnost za zdravlje i preporukama za zaštitu od hladnoće posebice za starije i djecu te kronične bolesnike.

“Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, osim ako to nije prijeko potrebno. Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprječavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu”, navode.

Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje. Pozivaju i da u takvim uvjetima pomognemo obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.

Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći, na kraju dodaju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno