Ministarstvo poljoprivrede isplatilo je sredstva iz Potpore za kupovinu steonih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina iz Programa potpore proizvođačima, a zbog obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva, za razdoblje od 2018. do 2020. godine, u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna.

Pravo na potporu ostvarilo je 667 korisnika, a iznos potpore ograničen je na maksimalnih 30.000 kuna po korisniku za sufinanciranje troška kupovine minimalno tri grla steonih junica.

Na ovaj korak u ministarstvu su se odlučili kako bi pomogli proizvođačima mlijeka i teladi za proizvodnju goveđeg mesa koji su posljednjih godina bili oštećeni prijetnjom pojave zaraznih bolesti koje su narušile proizvodni potencijal na njihovim poljoprivrednim gospodarstvima, a što je zbog već prisutnog poremećaja na tržištu u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda dodatno otežalo njihov položaj i ugrozilo, kako proizvodnju, tako i općenito opstanak nekih farmi. “Ovo je samo jedan od programa oporavka strateški važnih poljoprivrednih proizvodnji koje financiramo iz nacionalnih sredstava. Kroz tri godine s dvije ciljane mjere sektoru govedarstva pomažemo sa 195 milijuna kuna. Posebno me veseli činjenica da su čak 483 od ukupno 667 korisnika koji su ove godine ostvarili pravo na potporu mladi poljoprivrednici i da su mladi ljudi prepoznali potencijal u poljoprivredi, poglavito u sektoru govedarstva. Jedan od pokazatelja uspješnosti neke mjere je i razina iskorištenosti raspoloživih sredstava, a ova je mjera dvije godine za redom iskorištena u punom iznosu. To nam je pokazatelj da smo dobro osmislili program i da provedbom postižemo cilj i svrhu”, naglasila je prilikom potpisivanja ugovora s proizvođačima ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ovaj Program se provodi u trogodišnjem razdoblju, odnosno od 2018. do 2020. godine, a sastoji se od dvije mjere “Potpora za kupovinu steonih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda” i “Potpora za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica”.