11 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti – cijepi se!

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

“Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti – cijepi se!”, naziv je javnozdravstvene akcije koja je predstavljena danas u Zagrebu, a usmjerena je na edukaciju i informiranje javnosti o pneumokoku i cijepljenju protiv njega, objavila je Hina.

Bakterija pneumokok (streptococcus pneumoniae) može uzrokovati upale pluća, grla, sinusa, bronha, pluća i uha a jedan jedan od najčešćih uzročnika meningitisa u djece i odraslih. Bakterija je iznimno rasprostranjena, najčešće među djecom vrtićkog uzrasta, ali može biti kobna i za starije generacije koje su u čestom kontaktu s djecom, pogotovu kada je riječ o upali pluća.

Kampanju je pokrenula Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog društva za javno zdravstvo te Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a.

Direktor UPUZ-a Dražen Jurković naglasio je na konferenciji za novinare kako je bitna edukacija građana o pneumokoku i prednostima cijepljenja jer bolest sa sobom nosi niz respiratornih posljedica.

Cijepljenje protiv pneumokoka prvenstveno je namijenjeno osobama starijim od 65 godina, kroničnim i onkološkim bolesnicima a informaciju o cijepljenu dobivaju od svojeg obiteljskog liječnika. Cijepljenje je besplatno za određene kronične skupine bolesnika, uzima se jednom u životu osim za određene skupine bolesnika koje se cijepi dva puta, a cijepiti se može tijekom cijele godine.


U jeku cijepljenja protiv covida-19,  stručnjaci preporučaju i cijepljenje protiv pneumokoka.

“Cijepljenje protiv covida i pneumokoka kod osobe daje puno veću i širu imunološku zaštitu. Zato je uvijek dobro, ako je netko u većem riziku za određenu bolest i namijenjeno mu je cjepivo, da iskoristi tu mogućnost, cijepi se i zaštiti svoje zdravlje”, rekla je Tatjana Nemeth-Blažić iz HZJZ-a.

Specijalistica pulmologije iz Specijalne bolnice za plućne bolesti Jelena Ostojić istaknula je kako se cjepljenjem za 80 posto može smanjiti učestalost invazivne  pneumokokne bolesti, koja je i danas iznimno teška bolest.

“Pneumokok može izazvati čitav spektar bolesti, od upale uha, do sepse ili meningitisa. Posebno ugrožena skupina bolesnika su oni koji imaju kroničnu upalu pluća, srca ili šećernu bolest. Primjerice, pacijenti koji imaju KOPB imaju čak 7 puta veći rizik da obole od pneumokoka”, kazala je Ostojić.

Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog Saveza dijabetičkih udruga, navela je da je anketa u kojoj je sudjelovalo 126 oboljelih od šećerne bolesti, pokazala da su samo tri osobe cijepljene protiv pneumokoka, što ne čudi jer se o toj bolesti malo zna pa je i odaziv na cijepljenje mali.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno