1 C
Vinkovci
Nedjelja, 10. prosinca 2023.

Stručni diplomski studij Lokalne samouprave vjerojatno od jeseni na vukovarskom Veleučilištu

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

U onom trenutku kada se presele u prostore nekadašnjeg Radničkog doma u Borovu Naselju, Veleučilište Lavoslava Ružičke u Vukovaru bit će jedno od najmodernijih i najsuvremenijih ustanova takvog predznaka u Republici Hrvatskoj.

FOTO:VEVU/Ilustracija
FOTO:VEVU

Radovi se, doznajemo, primiču kraju što je u ingerenciji Grada Vukovara, a nakon opremanja budućih studentskih predavaonica, kabineta i ostalih unutarnjih prostora, čime će biti zadovoljeni svi uvjeti koje nalaže resorna Agencija, vrijeme je i za uvođenje novog stručnog diplomskog studija Lokalne samouprave, najavljuje dekan dr. sc. Željko Sudarić.

FOTO:VEVU

Dakle, svi prvostupnici javne uprave sa završene tri godine, konačno će dobiti priliku za nastavak visokoškolskog obrazovanja u varijanti 3+2, a nakon čije diplome će im u radnu knjižnicu biti upisana titula magistra odnosno magistre čime će dostići stupanj visoke stručne spreme. Tomu u prilog ide i novi zakon, donesen prije četiri mjeseca, izjednačivši ravnopravno stečene titule sveučilišta i veleučilišta.

E sad, gdje će potom moći raditi.

Većina ih, naime, već radi, ali nedostaje im te dvije godine do potpune profesionalne sreće, što osobne satisfakcije, što napredovanja na poslu i na koncu većeg koeficijenta na plaći.

Dakle, policija, vojska, sudovi, bolnice, gradske, općinske i županijske uprave, predškolske i školske ustanove vape za mladim, educiranim, informatički pismenim kadrom koji razumije, prati i provodi zakonsku regulativu kroz, dodajmo, brojne projekte koji postaju okosnica rada, način dodatnih punjenja proračuna odnosno besplatnog financiranja aktivnosti i programa.Edukacija je danas cjeloživotni posao, vremena pečata kada je medo nosio poštu pripisujemo aoristu, a promjene su i te kako potrebne u restrukturiranju često  inertne administracije što nam svima diktira razvoj tehnologije i brzina protoka informacije.

FOTO:VEVU

Interes je velik, potvrđuje dekan Sudarić koji sa svojim timom, a s obzirom na brojne upite, priprema isti scenarij ishoda za Studij trgovine koji će postati također petogodišnja mogućnost dok Fizioterapija već nudi model 3+2, a pokazao se itekako opravdanim i svrsishodan.

Ono što VEVU čini dodatno pozitivno percipiranim i privlačnim studiranju jest osigurana relevantna praksa čime svoje kadrove nakon završetka studija lansiraju spremne na tržište rada.

FOTO:VEVU

U ovom trenutku Vukovarsko veleučilište pohađa 950 studenata, a za ožujak najavljuju upise u novu akademsku godinu svih koji su maturirali do 2010. Oni, naime, ne podlažu obvezi polaganja Državne mature i imaju tzv. prijemni ispit na kojem se boduju ocjene hrvatskog i stranog jezika, matematike i specifičnih predmeta za određeni smjer.

Ono na što pozivaju zainteresirane su, zabilježite, Dani su karijera, otvorenih vrata i Erasmus+ International staff week, od 20. do 24. ožujka gdje će se upoznati s predavačima, poslodavcima, alumnima, a sve to na radionicama, kojima je zajednički prefiks NAJ.

FOTO:VEVU

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno