33 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Studeni 1996. mjesec borbe protiv raka maternice

Više od autora

- vl promo-

Studeni je mjesec borbe protiv raka, a svake godine obilježava se pojačanom informativnom aktivnošću o mogućnostima zaštite, dijagnostike i liječenja zloćudnih bolesti.

U Hrvatskoj je na godinu gotovo 20 tisuća novooboljelih od raka, a svake godine od zloćudnih bolesti umire 11 tisuća ljudi, navode u Vinkovačkom listu iz 1996. godine.

„Statistički podaci upozoravaju da smo pri samom vrhu crne liste u svijetu, čemu je znatno pridonio i stres, osobito za rata”, istaknule su kolege. Hrvatska liga za borbu protiv raka, koja je te godine obilježila 30 godina postojanja, Mjesec borbe protiv raka posvetila je karcinomu maternice. U Hrvatskoj je oko 800 novooboljelih od raka maternice, a istaknuto je kako je to podmukla vrsta zloćudne bolesti jer ne uzrokuje nikakve tegobe. Uzročnici raka vrata maternice su kombinirani: kemijski, bakterijski, a posebno infekcija humanim papiloma virusom. Stres se potvrdio kao jedan od nezaobilaznih faktora koji pridonose nastanku raka, a jedini pravi lijek u liječenju zloćudne bolesti jest, ističu, pravodobno otkrivanje.Prema preporuci svjetske zdravstvene organizacije, svaka žena u životu mora napraviti dvanaest PAPA-testova. Budući da karcinom maternice najčešće otkrivaju u kasnijoj fazi, naše žene, čini se, nisu dovoljno educirane o potrebi redovitih ginekoloških pregleda, zaključuju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno