Kvalitetno obrazovanje te izobrazba kompetentnog i konkurentnog kadra, mora biti prioritet svake zajednice. Dijalog o važnosti obrazovanja započinje istodobno na svim razinama – koliko državnoj, toliko i na razini jedinica lokalne i područne samouprave koje se aktivno angažiraju i ulažu u svoje studente. Grad Vinkovci također ulaže u mladost i budućnost, a jedna od takvih mjera je dodjela studentskih stipendija.

Iz Grada Vinkovca objavili su, 12. listopada, natječaj za dodjelu gradskih stipendija za akademsku godinu 2018/2019. Pravo na ovu stipendiju imaju svi redovni studenti nakon upisane druge godine studija, naravno pod uvjetima da su državljani Republike Hrvatske koji na području grada Vinkovaca imaju prijavljeno prebivalište, neprekinuto u trajanju posljednje četiri godine. Osim upisanog studija u RH ili nekoj od zemalja članica Europske unije, jedan od uvjeta jest da pojedinac od trenutka podnošenja zahtjeva nema više od 25 godina.

Osnovni kriterij za dodjelu stipendije je izbor studija, koji se prema Preporuci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za Grad Vinkovce u 2018. godini svodi na sljedeće obrazovne programe sveučilišnih studija: dentalna medicina, medicina, edukacijska rehabilitacija, računarstvo, informatika, farmacija, elektrotehnika, strojarstvo, građevinarstvo, likovna i glazbena akademija, anglistika, germanistika, matematika – nastavnički smjer, također fizika nastavnički smjer, biologija, kemija, geografija – nastavnički smjer, logopedija, veterinarska medicina, arhitektura i socijalni rad. Također, gradonačelnik Vinkovaca donosi odluku koliko će od ukupnog broja stipendija dodijeliti studentima koji se obrazuju u obrazovnom programu prema spomenutoj Preporuci.

Ostatak stipendija dodjeljuje se prema socijalnom statusu prijavljenog, a dio obuhvaća i vrednovanje vrhunskih sportaša studenata.

Zahtjev s potrebnom dokumentacijom zainteresirani studenti koji ispunjavaju potrebne uvjete trebaju dostaviti u Upravni odjel društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca, najkasnije do 05. studenoga. Mjesečni iznos stipendije je 700 kuna, a isplaćuje se u 10 jednakih obroka.

Dobra je vijest za korisnike stipendija koji još uvijek studiraju, a zaključili su Ugovor o stipendiranju da predajom potvrde o upisu u višu godinu studija, uvjerenja o prebivalištu i vlastoručno potpisane izjave da nemaju odobren kredit ili stipendiju drugog subjekta, ostvaruju pravo na nastavak isplate. Također, ukoliko student nakon završetka preddiplomskog studija u istoj godini upiše diplomski studij, ostvaruje pravo na nastavak stipendiranja prema postojećim uvjetima.

Eva Čolaković, diplomirala je 2018. godine na Filozofskom fakultetu smjer njemački jezik i književnost i mađarski jezik i književnost, dok je posljednje dvije godine bila korisnica stipendije Grada Vinkovaca.

Stipendija mi je itekako pomogla tijekom studiranja. Mama se brinula za stanarinu, a stipendija mi je služila kao džeparac. Iskoristila sam i mogućnost da nastavim primati stipendiju, koja je, moram priznati, bila redovna i sjedala je svakog mjeseca. Ovo je doista dobar poticaj za studente, s obzirom na to da je jedina obaveza nas korisnika da učimo i redovno dajemo godinu za godinom. Svakako savjetujem svima koji ispunjavaju uvjete da se prijave bez straha, sve je transparentno i ne postoje razlike među prijavljenima. Prijava je jednostavna, nema previše dokumentacije i zasigurno ne može odmoći“.

Eva Čolaković nakon fakulteta ostala je živjeti u Vinkovcima te i dalje ulaže u svoje obrazovanje kao buduća voditeljica EU projekata.